Samsung Gear 2: Tizen váltja az Android-ot

By  | 

gear-2-gear-2-neo-all

A Samsung figyelemfelkeltő céllal még a Mobile World Congess elé időzítette az okosórás bejelentéseit, és rögtön két új modellt is villantott a tavaly bevezetett Galaxy Gear-ből. A legmeglepőbb változás mindjárt az elnevezésben tetten érhető, ugyanis az új Gear 2 és Gear 2 Neo okosórák esetében úgy ahogy van, elhagyták a Galaxy elnevezést, ez abból adódhat, hogy az Android-alapú operációs rendszert is lecserélték a saját fejlesztésű Tizen-re.

Gear2~p-360

A vadiúj platformhoz külön dedikált alkalmazásokat még nem jelentettek be, ám az eddig bevált app-ok többsége megmarad, mint például az SVoice, a Smart Relay és a Voice Memo, továbbra is rendelkezésre áll az ébresztő, a stopper, az időjárás-előrejelzés, a zseblámpa és a kalkulátor, valamint újdonságként megjelent a távoli vezérlés lehetősége is (pl. smart tévéhez) infrán keresztül.

gear2_2

Hardverszinten sem sokat változtattak a Galaxy Gear-hez képest: az 1,63″-es 320 x 320 pixeles Super AMOLED kijelző megmaradt, az 512 MB-os RAM-on és a 4 GB-os tárhelykapacitáson sem bővítettek, viszont az eddigi egymagos 800 MHz-es processzort lecserélték egy kétmagos 1GHz-es chip-re. A fitnesz-funkciókhoz változatlanul rendelkezésre áll a pulzusmérő, a pedométer és a giroszkóp, bővítették az egészség-monitorozó alkalmazások használhatóságát (a futás és gyaloglás mellett kerékpáros és túrázó edzésmódok is beállíthatók), és szerencsére meghagyták a Bluetooth 4.0-n keresztül működő hívásfunkciókat is. Egyedül az akkumulátor kapacitásán csökkentettek valamelyest, 315 mAh-ról leszállították 300-ra, amit a Tizen szerényebb erőforrás-igényével indokoltak, hiszen 2-3 napos üzemidőt garantál az előző verzió egynapos teljesítményével szemben, maximálisan pedig akár 6 napig is gyűrhető az új generáció.

gear2neo

A 68 gramm súlyú Gear 2-nél a 2 megapixeles autofókuszos kamera segítségével 720p-minőségben vehető fel videó 30 fps-en, de a kamera nélküli, 55 grammos Gear 2 Neo-val összevetve egyéb különbség nincs a két modell kiépítésében. A cserélhető szíjas okosóráknál fekete, narancs, aranybarna és szürke verziók választhatók majd, de árról egyelőre nincs infó, az előző 300$-os árszinttől valószínűleg nem fognak nagyon elrugaszkodni, mindenesetre a Gear 2 órák forgalmazása előreláthatólag már áprilistól megindul.