Rolex Deepsea Challenge: 12.000 méterig vízálló + James Cameron visszatért

By  | 

52 évvel ezelőtt Jacques Piccard és Don Walsh a Trieste tengeralattjáróval meghódították a Mariana-árok legmélyebb pontját, a 10.916 méteres Challenger-szakadék fenekét, ahol 20 percet eltöltve sikeresen jutottak vissza a felszínre. A Holdraszállás jelentőségű tettet azóta sem vállalta be senki.

James Cameron filmrendező és egyben a National Geographic kutató operatőre elérkezettnek látta az időt, hogy öt évtizeddel modernebb technológiával és a legdurvább kamerákkal a fedélzeten nekivágjon a mélység felfedezésének, ami eddig csak egyszer sikerült. Ott fog figyelni a legnagyobb RED Epic, mely IMAX minőségű 5k felbontású videó rögzítésére képes, és a tengeralattjáró minden szegletében egy-egy kisméretű 3D vagy 2D HD kamera figyel. Az egyik páros Cameront veszi majd folyamatosan.

A 122 cm átmérőjű kabinban a 190 cm magas rendező rendesen meg fog szenvedni az utazás kb. 9 órája alatt, de állítólag éppen ezért yoga órákat is vett a hajlékonyság, illetve légzése kontrolálása érdekében. Bár Cameronnak valószínűleg az akció egyáltalán nem jelent majd szenvedést, hiszen két imádott hobbijának a filmezésnek és a merülésnek hódolhat egyszerre, illetve minden bizonnyal történelmi jelentőségű felvételekkel tér majd vissza.

A Deepsee Challange projektet, csakúgy, mint a 1960-as merülést a Rolex támogatja és ez alkalomból bemutatták a Deepsee Challange 2012-es búváróra prototípust, mely nem kevesebb, mint 12.000 méter magas vízoszlop nyomásának is ellenáll. Így ha Cameron úgy döntene, hogy kiszáll a fenéken, akkor ha ő maga nem is, de az órája biztos túléli az akciót, csak legyen, aki felhozza.

Az órát egyértelműen nem hölgyek csuklójára tervezték. Az 51,4 mm átmérőjű óratok közel 3 cm (28,5 mm) magas, az óralapot pedig másfél cm vastag (14,3 mm) zafír kristály védi. A középső tok 904L minőségű nemesacélból, míg a hátlap Grade 5 titánból készült. A brutális óratok 13,6 tonna nyomást képes elviselni. A korona tömítését Triplock rendszer védi, az óratok belsejében egy Rolex Caliber 3135 automata szerkezet ketyeg, míg a mutatók és a számlap Chromalight fluoreszkáló anyaggal kezelt, így teljes sötétségben is leolvasható.


Update, bréking nyúz (2012.03.26 – 00:05): a tengeraattjáró James Cameronnal a fedélzetén pár órája megkezdte a merülést, hamarosan eléri a tengerfeneket. Kb. itthoni idő szerint éjfél körül leért a fenékre. Ember 10.898 méter mélyen. 6 óra múlva indul felfelé. Twitteren követhető: #deepseechallange

03.26. – 6:45: Cameron 6 óra helyett csak kb. 3-at töltött a tengerfenéken és ma hajnalban 5 óra körül sikeresen visszatért a felszínre. Az óráját sem hagyta el:) Gratula. Várjuk a videókat! Bónusz hír: a merüléssel szinte egyidőben Rakonczay Gábor előkerült, sikeresen kikötött Antiguán.

+Ja és az órákat ugye nem felejetettétek el átállítani, igaz?

6 hozzászólás

 1. g0m3z

  2012. március 26. hétfő at 07:17

  Hát én az órát már átállítottam, de nektek ahogy látom még egy évvel el van maradva :D

  Ezzel csak arra szeretnék utalni, hogy a bréking dátuma kicsit elcsúszott.

 2. asd

  2012. március 26. hétfő at 09:33

  Azt nem értem, hogy mi értelme annak, hogy 12km mélyig jó az óra?
  Oké, szép szám, de ha egy ember teljesen véletlen valahogy 12km mélyen ébredne fel egy óceánban, akkor úgy is meghalna, és nem fog azzal foglalkozni, hogy „mérem meddig bírom, úgy is itt van a Rolex-em”.

  10-20 méter mélységig bőven elég lenne, és másra is fordíthatnák a pénzt (bár van nekik elég).

  • z

   2012. március 26. hétfő at 18:11

   Tudod, vannak dolgok, amiket nem azért készítettek, hogy a hétköznapokban (legalábbis jelenleg) hasznunkra legyenek. Például az óragyártás tipikusan az a terület, ahol léteznek olyan modellek, melyek mögött hihetetlen mérnöki teljesítmények állnak (gondolj például a Tag Heuer Mikrogider-re, amiben ugye egy 1/2000 s-es stopper ketyeg, és aminek a tudását sem Te, sem én nem használnánk sose, viszont gyakorlatilag csoda, hogy egy karórában képesek voltak ilyen precizitású mechanikus szerkezetet építeni).
   Mármost ebben a Rolex-ben például az a csodálatos, hogy készítettek valamit, ami kicsi (tehát nem x méter vastag falai vannak és nem y tonnát nyom), és mellesleg olyan mechanikus berendezés, ami normális körülmények között is elég érzékeny, pláne ilyen extrém hatások mellett. Ezt a tudást később nyilván fel lehet használni másra is, Neked meg nekem pedig egyszerűen csak illik megsüvegelni.

 3. Pingback: Rolex Deepsea Challenge: 12.000 méterig vízálló! | Lájk Magazin

 4. AMG

  2013. január 26. szombat at 01:41

  Sziasztok!
  Osztom a velemenyt!Ezek a dolgok nem arrol szolnak,hogy mire es mimindent lehetne venni abbol amibe egy ilyen kerul!
  Egyebkent a korabban elhangzott vozzalosaggal kapcs. temakorhoz szolnek annyit,hogy egy ora nem azert van 3atm-nal jobban/nagyobb nyomasra meretezve jelen esetben kicsit durvabbnak tunoen mert ugysem merulunk 3 meternel melyebbre.Pl:Vegyunk egy 300m ig vizallo modellt ami azert kell,hogy tudjon ennyit mert biztos elviszuk mondjuk uszni,jackizni,stb. ilyen korulmenyek kozott hiaba nem merulunk tulzottan de olyan igenybevetel van ami megfelel egy komolyabb melysegnek.Ezert is mondjak, vizisportoknal minimum 200m vizallosav szugseges.(kulonben a tomitesek ateresztik a vizet!

 5. AMG

  2013. január 26. szombat at 01:44

  A helyesirasi hibakert elnezest,mobilon nemreg kezdtem.