Rolex Deepsea Challenge: 12.000 méterig vízálló + James Cameron visszatért

By  | 

52 évvel ezelőtt Jacques Piccard és Don Walsh a Trieste tengeralattjáróval meghódították a Mariana-árok legmélyebb pontját, a 10.916 méteres Challenger-szakadék fenekét, ahol 20 percet eltöltve sikeresen jutottak vissza a felszínre. A Holdraszállás jelentőségű tettet azóta sem vállalta be senki.

James Cameron filmrendező és egyben a National Geographic kutató operatőre elérkezettnek látta az időt, hogy öt évtizeddel modernebb technológiával és a legdurvább kamerákkal a fedélzeten nekivágjon a mélység felfedezésének, ami eddig csak egyszer sikerült. Ott fog figyelni a legnagyobb RED Epic, mely IMAX minőségű 5k felbontású videó rögzítésére képes, és a tengeralattjáró minden szegletében egy-egy kisméretű 3D vagy 2D HD kamera figyel. Az egyik páros Cameront veszi majd folyamatosan.

A 122 cm átmérőjű kabinban a 190 cm magas rendező rendesen meg fog szenvedni az utazás kb. 9 órája alatt, de állítólag éppen ezért yoga órákat is vett a hajlékonyság, illetve légzése kontrolálása érdekében. Bár Cameronnak valószínűleg az akció egyáltalán nem jelent majd szenvedést, hiszen két imádott hobbijának a filmezésnek és a merülésnek hódolhat egyszerre, illetve minden bizonnyal történelmi jelentőségű felvételekkel tér majd vissza.

A Deepsee Challange projektet, csakúgy, mint a 1960-as merülést a Rolex támogatja és ez alkalomból bemutatták a Deepsee Challange 2012-es búváróra prototípust, mely nem kevesebb, mint 12.000 méter magas vízoszlop nyomásának is ellenáll. Így ha Cameron úgy döntene, hogy kiszáll a fenéken, akkor ha ő maga nem is, de az órája biztos túléli az akciót, csak legyen, aki felhozza.

Az órát egyértelműen nem hölgyek csuklójára tervezték. Az 51,4 mm átmérőjű óratok közel 3 cm (28,5 mm) magas, az óralapot pedig másfél cm vastag (14,3 mm) zafír kristály védi. A középső tok 904L minőségű nemesacélból, míg a hátlap Grade 5 titánból készült. A brutális óratok 13,6 tonna nyomást képes elviselni. A korona tömítését Triplock rendszer védi, az óratok belsejében egy Rolex Caliber 3135 automata szerkezet ketyeg, míg a mutatók és a számlap Chromalight fluoreszkáló anyaggal kezelt, így teljes sötétségben is leolvasható.


Update, bréking nyúz (2012.03.26 – 00:05): a tengeraattjáró James Cameronnal a fedélzetén pár órája megkezdte a merülést, hamarosan eléri a tengerfeneket. Kb. itthoni idő szerint éjfél körül leért a fenékre. Ember 10.898 méter mélyen. 6 óra múlva indul felfelé. Twitteren követhető: #deepseechallange

03.26. – 6:45: Cameron 6 óra helyett csak kb. 3-at töltött a tengerfenéken és ma hajnalban 5 óra körül sikeresen visszatért a felszínre. Az óráját sem hagyta el:) Gratula. Várjuk a videókat! Bónusz hír: a merüléssel szinte egyidőben Rakonczay Gábor előkerült, sikeresen kikötött Antiguán.

+Ja és az órákat ugye nem felejetettétek el átállítani, igaz?