NVIDIA GeForce GTX 690: dual GPU-val büntet

By  | 

Alig egy hónapja mutatkozott be a brutális GTX 680-as, mindenféle előjel nélkül hirtelen itt a 2x gyorsabb GeForce GTX 690-es, így ismét az NVIDIA-nál a leggyorsabb videókártya cím.

Az elődhöz hasonlóan 28 nm-es Kepler architektúra adja az alapot, de már 2 db GK104-es GPU, összesen 3072 CUDDA maggal aprítja a 3D pixelrengeteget. Teszi mindezt csendesebben és alacsonyabb energiafelvétel mellett, mintha dual GTX 680-as SLI konfig. Persze a 690-esből is bepakolhatunk kettőt SLI-be, így a GTX 680-asnál négyszer izmosabb teljesítményhez juthatunk, ha bírja a pénztárca.

Az über kártyára 4GB 6GHz-es GDDR5 RAM került, melyek 256 bites csatornán kapcsolódnak a GPU-ukhoz, melyeken egyenként 32 blending egység figyel. A kártya hátulján 3 db DVI és egy mini DisplayPort 1.2 kimenetet találunk.

A kártya nem csak a motorháztető alatt, de külcsínben is változott, első ránézésre látszik, hogy nem egy mindennapi VGA egységgel állunk szemben. Kívülről kiváló hővezetésű és szilárdságú különleges kialakítású alu páncél és hűtőbordák védik a belsőségeket. A hűtőbordák között pedig nagyméretű, de relatív lassan (3000 rpm) forgó alu ventilátor lapátok tolják ki a meleg levegőt és gondoskodnak a hatékony, de csendes hűtésről. Mint egy Ferrari motor, kár elrejteni a házban:

A rekorder NVIDIA GeForce GTX 690-es hivatalosan május 3-án kedden érkezik (mintha csak az itthoni hosszú hétvége végére várnának) rekorder árcetlivel: $999 (215.000 Ft).

5 hozzászólás