Napelemes drónokkal terjeszti a netet a Facebook

By  | 

A Facebook legutóbb a 19 milliárd dolláros WhatsApp-felvásárlás kapcsán került reflektorfénybe, ám a profiton kívül más célok is motiválják a közösségi szolgáltatás alapítóit, ugyanis az Internet.org nonprofit kezdeményezés egyik nagy támogatójának számítanak, aminek a célja netkapcsolattal ellátni az ebben hiányt szenvedő mintegy 5 milliárd embert. Ennek érdekében Zuckerbergék jelenleg a drónokat gyártó új-mexikói Titan Aerospace vállalat felvásárlásáról tárgyalnak, és elsősorban velük gyártanának le közel 11.000 db napelemes, ember nélküli drónegységet, hogy aztán első körben Afrika felett kezdjék el szórni a jelet.

titan_aerospace_02

Az atmoszféra magasabb rétegeiben, mintegy 20 km-es magasságban repülő Solara 50-es robotrepülők a napelemek segítségével akár 5 éven keresztül is a levegőben maradnak, és lényegesen olcsóbbak az űrbe kilőtt műholdaknál, a sokoldalúságukról nem is beszélve: az internetes jeltovábbításon kívül időjárás-monitorozásra, katasztrófák utáni mentési munkálatokban, földfelszíni letapogatásokra és kommunkációs célokra egyaránt alkalmas, a Facebook-ot értelemszerűen ez utóbbi foglalkoztatja a leginkább.

titan_aerospace_03

A 103 km/h-val sikló, 160 kg-os drónok mintegy 32 kilós hasznos terhet tudnak szállítani, így számos kamera, szenzor és jeladó elfér a fedélzetükön, és szerencsére a nemzetközi légügyi szabályozásokon is kívül esnek, mivel bőven a 60.000 lábnyi (~18.3 km-es) limiten felül teljesítenek szolgálatot.

titan_aerospace_04

Az ambiciózus projekt a Google által indított Project Loon (óriás ballonokkal juttatnák el az internetet távoli helyekre) kezdeményezéssel is versenyez, ám a nemes célokon felül hosszú távon mindketten új piacokat is szeretnének teremteni a legszegényebb régiókban. A 60 millió dollárra taksált Titan Aerospace-üzlet például nagyban hozzásegítheti a Facebook-ot ahhoz, hogy az újonnan beszerzett ingyenes WhatsApp-al kiváltsa az Afrikában még szinte kizárólagosnak számító, meglehetősen költséges SMS-küldözgetést.

4 hozzászólás

 1. ddeniss

  2014. március 5. szerda at 23:10

  E má’ igen!

  Én megelégszem azzal is ha fizeti a havidíjat a T-mobilnál és ígérem örökké a whatsappot használom és a facebookot:D

 2. amegafuru

  2014. március 6. csütörtök at 00:56

  Most ne már srácok, Afrikában erre van a legnagyobb szükség? WhatsApp-ra?

  • ddeniss

   2014. március 6. csütörtök at 21:02

   A tudás hatalom, ha tudják mi mennyi miért tán még bróker is lehet belőlük:D Vizet fakasztani a sivatag közepén meg nem sikkes, pfej.

 3. Dávid

  2014. március 9. vasárnap at 12:09

  Akárhogy is nézzük, internetre igen is szükség van a világ minden táján. Csak arra lennék kíváncsi, hogy mennyire lesz biztos a szolgáltatott jel :D:D
  „Te, sanyi, nézmá” ott jön az a netes drón, hozd má az ájfónod” „Nemá hol van, merre röpül, fussál utána, közben tölts le pár rijanna számot”