Áramütéssel motivál a Pavlok fitness tracker

By  | 

A fitness trackerek körében nem túl gyakori jelenség, hogy az egészségmonitorozó eszköz a motivációhoz fizikai erőszak alkalmazásától sem retten vissza. Kicsit túlzásnak tűnik, ám a Pavlok sportkarkötő használata során bizony előfordulhat, hogy egy gyenge elektromos sokkolás kíséretében próbálja meg a felhasználót nagyobb teljesítményre ösztönözni, amennyiben nem éri el az előre beállított célértékeket. A karkötő feltalálója – nem Ivan Pavlov, hanem Maneesh Sethi – eredetileg bloggolással kereste a kenyerét, és nemrégiben elég nagy feltűnést keltett azzal, amikor is közölte, hogy egy időben csakis azért foglalkoztatott egy kolléganőt, hogy az rácsapjon, valahányszor önmagáról megfeledkezve megnyitotta munka közben a Facebook-ot, innen származott a sokkolós teljesítményösztönző karkötő ötlete is.

pavlok_01

A karperec ilyen tekintetben az első olyan fitness-kiegészítőnek tekinthető, ami nemcsak a megtett távot és elégetett kalóriákat méri, hanem a viselkedésünk és szokásaink megváltoztatását segíti elő kissé radikális felfogásban. Beállítható egy kontrolláló személy is az eszközhöz, aki automatikusan SMS-eket kap az előrehaladásunkról, sőt még odáig is fokozható az ösztönzés, hogy a sportkarkötő szó szerint megcsapolhatja a bankszámlánkat pénzbüntetés formájában, amennyiben nem tartjuk a célt, és pénzzel jutalmaz, ha időben teljesítjük az előírt távot.

Pavlok-fitness-tracking-device_1

Sethi véleménye szerint a negatív visszacsatolásokkal az esetek többségében sikeresen abbahagyhatjuk a rossz beidegződéseket, a pozitív ösztönzők pedig segítenek megtartani a jó szokásokat és a helyes utat. Ébresztő funkcióval is ellátták a Pavlokot, de szerencsére első alkalommal a vibrációs motor mindössze megrezegteti a csuklónkat, a szundi módban hagyott karkötő csak a második ébresztéskor kezd minket árammal rázni. A pavlovi reflexes kísérletet modern formába csomagoló egészségmonitorozós karperec az év második felében lesz kapható 250$-ért (~57.000 Ft).