Fulgurator-ral piszkít mások fotóiba az ARS Electronica nyertes

By  | 

Ha egy amerikai reptéren valaki egy ilyet előkapna valószínűleg a biztonságiak először lőnének, csak aztán kérdeznének, pedig a csőretöltött teleobjektív emberéletre teljesen ártalmatlan, igaz rosszalkodni azért lehet vele.

Mit szólna vajon egy hobbifotós turista, aki egy szép nyugodt nyári estén körbefotózta a Reichstagot, majd a szállodába visszatérve végilapozgatja az aznapi termést a gép LCD-jén vagy a szobában lévő TV-n és azt látja, hogy az bizony ég. Valószínűleg egy kicsit elbizonytalanodik önmagában, bekapcsolja a híreket vagy visszasétál, hiszen a bizonyító erejű fotót saját maga készítette.


ég mint a Reichstag

Az egész turpisság hátterében Julius von Bismarck Fulgurator találmánya áll, mely interaktív művészet kategóriában elhozta a Golden Nica díjat az idei ARS Electronica-ról. A Fulgurator segítségével különböző ábrákat, feliratokat, titkos üzneteket jutatthatunk naív turisták fotóira, anélkül, hoy azt az exponálás pillanatában észrevennék vagy ténykedésünkkel megzavarnánk őket. A Fulgurator igaz, hogy nagyon hasonlít egy hagyományos fényképezőgépre, azonban pont fordítva működik. Egy normál kamerában a tárgyról visszaveredő fény a lencséken keresztül a filmre vetül. A Fulguratorban az előbiekkel ellentétben már ellőtt, exponált film található, melynek képét a lencsén kersztül a tárgyra vetíti. Mindebben az a szép, hogy tükörreflexes szerkezet a környezetében villanó vakukkal szinkronizálható, azaz "fényre lő", így a képbe piszkítás az emberi agy számára felfoghatatlan rövid időre jelenik csak meg. Videó a tovább után.