A hatalmas hajó csak napenergiát használt a Föld megkerüléséhez

By  | 

60 000 kilométert hajókázni a Föld körül még egy benzinzabáló luxusyachttal is szép teljesítmény. A Planet Solar MS Turanor nevű hajója azonban egy csepp dízelt sem tankolt az 585 napos, azaz mintegy 19 hónapos körút alatt.

A Turanor egyébként világ legnagyobb pusztán napenergiával meghajtott hajója. A 95 tonnás, 35 méter hosszú, 23 méter széles trimarán több mint 500 négyzetméteres felületét 38.000 napkollektor panel borítja, melyek 22-23%-os hatékonysággal alakítják a napenergiát elektromossággá.

A panelek 6 masszív Li-Ion aksiba gyűjtik az energiát, amelyek a 4 db 120kW összteljesítményű motoron keresztül pörgetik meg a szénszálas hajócsavart. Ideális körülmények között a Turanor 14 csomós, azaz mintegy 25 km/h sebességre képes. Így simán tartja a tempót az olyan rettenet hajókkal, mint például az Emma Maersk, csak nem éppen nem éget el 0,5 liter üzemanyagot minden egyes hajócsavar fordulat alkalmával!

A Turanor 2010. szeptember 27-én 6 fős legénységgel indult földkörüli útjára és múlt pénteken tért vissza a monacói kikötőbe. A sikeres tartóstesztet követően a Turanort egy 40 fős luxusjachttá alakítják hamarosan. Monacóban nem is lehetne ez másképp.

6 hozzászólás