1000 milliárdból épül az Apple űrhajója

By  | 

A Foster+Partners építésziroda alapítója és főtervezője, Sir Norman Foster munkásságát nem kell sokat ecsetelni, legismertebb referenciái a hong kongi Shanghai Bank felhőkarcoló, a londoni Swiss Re (más nevén Gherkin) épülete és a New York-ban épült Hearst Tower, de a hong kongi Chek Lap Kok repülőtér és az új pekingi 3-as terminál is az ő égiszük alatt készült, sőt a London fölé tervezett 220 km expressz bringaút, a SkyCycle is az öreg Foster ötlete.

apple02

Az Apple új főhadiszállásának szánt űrhajó-objektum kivitelezését szintén ők végzik, februárban már le is dózerolták az épületeket a kiszemelt helyen, ami egyébként korábban a Hewlett Packard campus területe volt. Most Sir Foster további részleteket árult el az építkezéssel kapcsolatban az eddig megismert infókon felül, így némileg kézzelfoghatóbb képet kaphatunk a koncepcióról, mint magától az Apple-től (ők maximum az átadás napján közölnének információmorzsákat a beruházásról).

apple17

apple15

Az általuk megépített repterekhez hasonlóan kompakt és jól hasznosítható tereket képzeltek el az Apple számára a mintegy 260.000 négyzetméteres alapterületű épületben, ahol 12.000 alkalmazott kényelmesen elfér majd. Az Apple Campus 2 néven futó projektnél eredetileg egy kisebb nagyságrendű építkezésben gondolkodtak és leginkább a stanfordi campust tekintették követendő mintának, ám időközben a HP-s tulajdonban lévő 175 hektáros telek felszabadult, ezzel pedig megnőtt a rendelkezésre álló terület és lehetőség nyílt további zöldterületekkel, az annak idején Steve Jobsnak is oly kedves gyümölcsöskertekkel és hermetikusan zárt belső udvarral feldobni a beruházást.

apple09

apple21

A kivitelezés befejezését eredetileg 2015 közepére időzítették, ám úgy tűnik, csak 2016-ra készül el teljesen, és a 2011-ben még 3 milliárd dollárra (~678 mrd Ft) becsült építési költségek is időközben 5 milliárdra (~ 1.130 mrd Ft) kúsztak fel, nem mintha mindez hazavágná a több mint 100 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkező céget.

apple16

Foster az építkezést nagyságrendileg egy 16-17 épületből álló egyetemi campushoz hasonlította egy sokkal szűkebb területre koncentrálva, a teleknek is például mindössze a 13%-át építik be. A körülbelül 1.6 kilométer kerületű, négyszintes űrhajót hatalmas üvegfalakkal borítják körbe, hogy akadálytalan legyen a kilátás a gyűrű mindkét oldalán, sőt még a lépcsők is olyan üvegből lesznek, mint amit megszoktak a vásárlók az Apple Store-okban.

apple08

apple05

Jut hely benne egy fitnessz-centernek az alkalmazottak számára, illetve egy 2.000 főt befogadó étterem és kávézó is, a középre tervezett mini-parkról nem is beszélve, amit Kalifornia flórájára jellemző növényzettel és gyümölcsösökkel telepítenének be. 7.000 facsemetét ültetnek el a campus területén, az autókat teljes egészében földalatti parkolókba száműznék, a fenntarthatóság jegyében pedig külön erőművet is terveznek az épületnek, a tetőtéren napelemek sorakoznak majd, a cupertinoi elektromos hálózatot pedig csak tartalékként kötik be.

apple07

apple06

A környéken lakó programozók, designerek, marketingesek és más Apple-dolgozók kedvében járva 1.000 darab kétkerekűnek alakítanak ki tárolókat, futópályákat és biciklis sávokat húznak a létesítmény köré, a ráadás pedig egy föld alatti 1.000 fős előadóterem lesz, ahol a jövő keynote-jait és termékbejelentéseit fogja tartani az Apple az eddig San Francisco-ban drágán bérelt konferenciatermek helyett.

A Cupertino körüli területet még Steve Jobs vásárolta 2006-ban 160 millió dollárért (36 Mrd Ft), majd 2011-ben prezentálta a terveket a város vezetőségének, a 2013-as jóváhagyást sajnos már nem élhette meg a mester. Az építkezés idén kezdődik és a brutál méretű komplexumot 2 éven belül 2016 közepére szeretnék átadni. Hoppá.

apple10

apple14

apple13

apple12

apple11

apple04

apple19

apple20

apple18

 

2 hozzászólás