Fáramászás csigalépcsővel – Stairway to heaven

By  | 

Valószínűleg sok ember gyerekkori álmai között szerepelt egy lombház a kert végében. A fa ágaihoz rögzített, deszkából összeácsolt házikó, rejtekhely, felnőttek elől elzárt terület, amit csak létrán, kötélhágcsón felmászva lehet megközelíteni.

Tree Project

Ha van olyan apuka, akinek szerepel az idén nyári feladatai között egy lombház építés projekt, azoknak mutatunk egy frappáns megoldást a biztonságos feljutásra, ráadásul olyat, ami a fában sem tesz kárt.

lombhaz-csigalepcso-canopystair_002

Robert McIntyre és Thor ter Kulve diplomamunkája a CanopyStair. Egy olyan moduláris csigalépcsőrendszerről van szó, ami szerszámok, szegek vagy csavarok nélkül egy nagyobb fa törzse köré erősíthető és az arra való feljutást egyszerűsíti meg, de nagyon. A lépcsőfokok szintén fából, nyírfából készültek. A lépcsőfokokat tartó gumitalpas alu szerkezetet pedig hevederekkel rögzítik a fa törzséhez. A lépcsőfokokon csúszásgátló bevonat figyel, illetve a biztonságos “fáramászás” érdekében korláttal is kiegészíthető.

lombhaz-csigalepcso-canopystair_09

Két ember 1 óra alatt bő 2 méter, 3 óra alatt 7 méter magasra felvezető környezetbarát csigalépcsőt tud építeni. A leszerelés lényegesen gyorsabb, körülbelül hatod annyi időt vesz igénybe, mint az építés. Egy 7 méter magas lépcső akár 30 perc alatt is lebontható.