Huawei Ascend G300 – kipróbáltuk

By  | 

Valljuk be, hogy a kínai portékákhoz sokszor még mindig fenntartássokkal közelít az ember, mi is így voltunk, de az előítélet gyorsan megdőlt és egy hét együttélés után azt kell mondjam, hogy a várakozásokon felül teljesített, ár/értékben jelenleg az egyik legjobb okostelefon választás a piacon. Kártyás csomagban 47.500-ért (Telenor), valami nagyobb havidíjas ajánlattal akár 0 Ft-ért, aukciós siteokról pedig 40 ezerhez közeli összegért begyűjthető a Huawei Ascend G300.

Design tekintetében semmi kiugró, de semmi olyan, ami miatt szégyenkezni kellene, a hátlap fém helyett ugyan műanyag, de fém hatású és nagyon jól össze van rakva, jó a fogása, precízek az illesztések, nem nyikorog, jó kézbe venni. Igaz sokan azt mondják van egy kis áthallás a HTC vonalvezetése felé, koppintásnak én mégsem nevezném. A 4”-os 480×800 pixel felbontású IPS kijelző pedig már a felsőbb kategória felé kacsintgat. Méretei: 122,5 x 63 x 10,5 mm, súlya: 140 g.

A motorháztető alatt is erős középkategória ketyeg, igaz, hogy csak egymagos a proci, de abból egy izmosabb fajta az 1 GHz-es Qualcomm MSM7227A CPU és Adreno 200 GPU képében. Ehhez 512MB RAM és 4GB ROM társul. Utóbbiból 2,6GB ál a felhasználó rendelkezésére, de természetesen SD kártyával bővíthető. Lehet, hogy szintetikus tesztek szerint nem, de gyakorlatban, 1 hét használat alatt, kevés alkalmazás telepítve, viszonylag csupasz telefon gyorsabbnak tűnt, mint az 1 éve használt és minden alkalmazással agyontelepített Galaxy S (i9000). Persze az S II mellett labdába sem rúghat. Kisebb megakadás  alkalmazás váltásoknál néha érződik, de nem zavaró mértékben, az appok már rendesen futnak, pl. az Amazing Alex nem szaggat:) , de mondjuk egy layar alkalmazás már erősen megterheli a procit, nem mondható fürgének.

A telón a teszt idején még Android 2.3.6 figyelt, Huawei által testreszabott, némileg módosított, nekem bejövős interfésszel. Akkor Ice Cream Sandwich upgraden még csak dolgoztak, de mostanra július/augusztusra várható, hogy elkészül a frissítés, ami jó hír!

Az 1500mAh-es aksi jól bírja, 1 napot simán, de WiFi nélkül és egyéb jól beállított energiagazdálkodási opció mellett minden bizonnyal 1,5-2 napi is kihúzná. Nálam tipikus használat: naponta: 25-45 perc telefonálás, wifi mindig bekapcsolva, bluetooth jellemzően bekapcsolva, 30-60 perc netezés. Szoftverek: 90%-ban “személyi asszisztencia”, naptár, email, sms, Remember The Milk, RSS (GReader), Instapaper, néha egy kis zene, minimál játék (15p).

Fél óra wifizés vagy intenzív játék nyúzás után a készülék érezhetően melegszik. A wifi egyébként panaszmentes, sokszor erről szól a netrádió, hotspotokra mindenhol simán felment.

A GPS-t futás közben teszteltem. Az útvonal nagyjából tökéletes, nem voltak levágott szakaszok (bár ez lehet, hogy inkább szoftveres kérdés). A legújabb kedvenc a Zombies, Run! motivációs szoftver is szépen fut rajta, a futás közben a nyakunkban lihegő zombik mellett a GPS is jól teljesít.

Az 5 megapixeles autófókuszos kamerát LED vaku segíti rosszabb fényviszonyok között. Állíthatjuk a kép felbontását, minőségét, az expozíciót, a fehéregyensúlyt, színhatást, a zoomot és a vaku módot. A kamera minősége átlagos, napi fotózáshoz, Facebook posztoláshoz tökéletes.

Multimédia, zene: kicsit halk. Csörgés, ébresztés elég sovány, de érdekes módon a zenehallgatásra fülhallgató nélkül is teljesen jó. Videót  nézegettem rajta, minden gond nélkül futott, YouTube videókkal sincs probléma.

A telónak igaz, hogy vannak apró, az átlagfelhasználó számára talán fel sem tűnő hiányosságai, de kellemes meglepetéssel szolgált a kínai gyártó Androidos mobilja, mely kategóriájában remekül teljesít, ár/értékben pedig szinte verhetetlen.

A Huawei Ascend G300 készüléket a Huawei magyarországi képviseletétől kaptuk tesztelésre.

1 hozzászólás