Farkastámadás esetén SMS-t küld a bárány

By  | 

Azt nem olyan nehéz elképzelni, hogy a svájci Alpokban a nyájaikat magányosan terelgető birkapásztorok SMS-ben kommunikálnak egymással. Azt sem nehéz elképzelni, hogy jobban élnek mint mi. Mind életminőségben, mind anyagi értelemben. Az viszont már sokkal valószínűtlenebbül hangzik, hogy nem a hegy másik oldalán bandukoló kollégájától kap SMS-t, hanem egy birkától a nyájból.

Mondjuk, ha a birkáknál jelentősen alacsonyabb intelligencia-hányadossal rendelkező romlott tej képes SMS-t küldeni, akkor a svájci legelők lédús füvén, stresszmentes környezetben és stabil gazdasági háttér mellett felcseperedett bárányoknak miért ne adatna meg ez a képesség?

Svájcban és Franciaországban egyre gyakoribbak a birkák sérelmére elkövetett farkastámadások, így úgy döntettek a szakik, hogy bevetik a hitechet. A bárányok tenyérnyi felületen epilált mellkasára egy GSM kompatibilis szívritmus monitort cuppantanak fel, mely jelentős értékkilengés esetén SMS küld a gazdának. A készüléket 10 ártatlan bárány és 2 szájkosárral átmenetileg ártalmatlanná tett németjuhász kutyával tesztelték. Amikor a kutyák a nyáj közelébe értek, a birkák normál 60-80 BPM-es szívverése, mintha be-speedeztek volna, 225-re ugrott és ment is rögtön az SOS SMS.

Persze ha a farkasok már észlelési távolságon belül, a pásztor pedig gyalogosan a hegy túloldalán, vagy éppen meccset néz a házban, akkor az SMS elolvasásán és a támadás nyugtázásán kívül sokat nem tud tenni az ügy érdekébe, de erre is kapunk egy fél választ: a birka-protector készüléket úgy tervezik továbbfejleszteni, hogy vész esetén a farkasokat elriasztó szagot sprayzenek illetve hangot adjanak ki. Mondjuk kérdés, hogy milyen szag és hang az, amitől egy farkas megfutamodik, egy birka pedig birkatürelemmel tűri, hogy egy riasztó vonyítson a nyakában, miközben paprikaspray felhőben legel tovább?

A birkavédő, farkasriasztó készülék egyébként teljesen komoly. Kisebb nyájakon már tesztelik, a végleges eszközt pedig jövő év elején tervezik sorozatgyártásba küldeni, majd élesben is beeeeevetni.

1 hozzászólás