Hatásvadász üvegházhatás 2.0

By  | 

2-vertical-glass-house-by-atelier-fcjz

2012-ben az olasz Santabrogiomilano építésziroda tervezőpárosa már egészen komolyan elgondolkozott azon, hogy hogyan is nézne ki és miképpen lenne megvalósítható egy tégla helyett 100% edzett üvegfalu ház, a maga légiességével és problémáival (betörésvédelem, intimitás, ablak pucolás stb.)

6-vertical-glass-house-by-atelier-fcjz

A kínai Yung Ho Chang által 22 évvel ezelőtt megtervezett üvegház szöges ellentéte a körpanorámás megoldásnak vagy az általunk elképzelt álomháznak. A Japán Építészmagazin 1991-es pályázatára beadott terven szereplő négyszintes épületet hatalmas, pazar panorámát kínáló üvegablakok, üvegfalak helyett ablak nélküli betonfalak ölelik körbe bástyaszerűen, miközben üvegből csak a szinteket elválasztó födémek készültek.

4-vertical-glass-house-by-atelier-fcjz

22 évvel a pályázat után, a sanghaji West Bund biennálé szervezői úgy döntöttek, hogy megvalósítják a fura épületet és a kiállítás területén, mint állandó pavilon kap majd helyet. Szerencsére ez egyben azt is jelenti, hogy inkább látványosságról van szó és senkit sem kényszerítenek, hogy ebben a börtönszerű betonkockába élje le életét. Az ideális ház 90 fokkal elforgatott modellje görbetükröt próbál a modern építészet arcába tolni, miközben a spiritualitást hangsúlyozza. A szomszédok, az utca, a táj felé kitárulkozás helyett belső transzparenciát biztosít, miközben az föld és az ég felé is nyitott az épület. Tökéletes hely, hogy a kocka a közepén a 7 cm vastag edzett üvegpadlón, esetleg pár centiméterrel felette lebegve, lótuszülésbe lazulva, magunkba fordulva meditáljunk.

8-vertical-glass-house-by-atelier-fcjz

Ha kicsit elvonatkoztatunk a spiritualitástól és az épület filozófiájától, akkor nyugodtan végigszörnyülködhetjük a rendkívül praktikátlan egy családi házat igazán élhetetlenné tevő megoldásokat. Elég, ha csak az étkező átlátszó padlója alatt elhelyezkedő 3×3 méteres mosdó közepén elhelyezkedő WC-re vetünk egy pillantást, miközben vacsora közben valaki éppen könnyít magán. Szerencsére az elvezető szennyvízcsövek áttetsző plexi helyett hagyományos megoldással készültek.

5-vertical-glass-house-by-atelier-fcjz

Vertical-Glass-6c