Hatásvadász üvegházhatás

By  | 

A Santabrogiomilano berkein belül a névadó Carlo Santambrogio és dizájnertársa Ennio Arosio már régóta játszanak az üveggel. Legújabb Simplicity néven futó projektjüknek is az üveg a legfontosabb „nyersanyaga”.

A különleges, kristálytiszta Diamont névre hallgató edzett üveget a Saint Gobain gyártja. A biztonsági üveg strapabíróságát az egyedi gyártási technológia mellett a 30 mm-es vastagság is garantálja. Egy ilyen masszív üveglap már nem igényel keretet, vagy bármilyen másféle acél/fém rögzítést, csupán az üveg felhasználásával, bútorok, falak készíthetőek, sőt extrém szilárdsága azt is lehetővé teszi, hogy akár egy épület tartószerkezete, vagy akár a teljes ház üvegből készülhessen. Igaz egyelőre csak a tervezőasztalon, de megszületett az üvegház, és most nem egy fű- vagy paradicsom termesztésre alkalmas fóliasátorra gondolunk, hanem egy üveg-üveg családi házra vagy villára, ahol semmi sem marad rejtve.

Egy full üveg háznak rengeteg előnye, de talán még ennél is sokkal több hátránya lehet. Rengeteg fény, gyönyörű körpanoráma, természetközeliség, könnyed, szinte láthatatlan épület, miközben az év minden napján ablakokat pucolhatunk, hogy csak a kisebb kellemetlenségekkel kezdjük.

A ház megálmodója, igaz nem városi környezetbe, hanem egy sokkal kevésbé forgalmas erdő közepére vagy egy sziklaszirtre, tengerpartra képzelte el a házat, azonban még így is csak kőgazdag exhibicionistáknak ajánlott, hiszen, nem hogy a házon belül nem lesz hova elvonulni, de még az arra tévedő turisták is végignézhetik, ahogy az üveg WC-be pottyantunk vagy ha éppen intenzív házaséletet próbálunk élni. Egy üvegházban nem sok marad a képzeletnek.

A betörőknek is könnyű dolguk lesz, hiszen nehéz lesz úgy tenni, mintha nem lennénk otthon, a váratlan vendégek fogadásáról nem is beszélve.
A tervező szerencsére legalább a kényelmet nem áldozza be az üveg oltárán, így igaz, hogy az összes bútor üvegből készült, de legalább nem kell egy hideg és kemény üveglapon aludnunk, mivel a ház talán egyetlen eleme, az ágymatrac, ami nem az átlátszó anyagból készült.

Igaz látványra nagyon fagyos lesz, de mégsem kell télen tartanunk a hidegtől, mivel a 30 mm vastag üvegfalak fűthetőek. Kérdés, hogy ez mennyi és illetve még nagyobb kérdés, hogy mi lesz nyáron, a perzselő napsugarak ellen milyen árnyékolás, hővédelem lesz kialakítva?

Illetve egyetlen kérdés, aminek a megoldására egy fél mondat utalás sem szerepel: mi lesz a TV-vel, a mosógéppel, a hűtővel, a tűzhellyel, a kazánnal? Készül már az üveg, áttetsző verziójuk? Még inkább mi a helyzet a szerelvényekkel, a csatornázással, csövekkel, vezetékekkel? Mert az még oké, hogy egy eltévedt szarvascsorda végignézni, ahogy a porcelán, akarom mondani üvegtrónon végezzük a dolgunkat, de ami majd kijön belőlünk az közel sem átlátszó, viszont rendkívül rosszul mutatna, ahogy az üveg csatornacsőben látványosan végigutazik a házon…

A ház megvalósíthatóságára és kivitelezési költségére is készültek már számítások. Egy 1 négyzetméter kb. 4000 Fontból (kb. 1,5m Ft) állna meg, így egy átlagos 100m2-es családi ház megvalósítása üvegből 150 millióba kerülne, ami nem is egetverően sok, különösen, ha a tőlünk nyugatabbra lévő ingatlanárakat vesszük alapul. Az pedig már, hogy van-e értelme, teljesen más kérdés.

Megvalósult és valóban élhető üvegházak galéria (36 fotó)

3 hozzászólás