Elstartol a PlayStation 4

By  | 

ps4-logo2

Az USA-ban november 15-én hivatalosan is elstartol a Sony újgenerációs konzolja, a PlayStation 4, ami a 2006-ban útjára indult PS3-at váltja fel. A 400$-os (itthon 125.000 Ft-ért előrendelhető) PS4-el a Sony épp a nagy rivális Microsoft előtt debütál, hiszen megelőzi az XBox One decemberi startját, és véget vet az XBox 360 elmúlt 32 hónapban tapasztalt viszonylagos sikerszériájának a PS3-hoz képest (persze a szeptemberi GTA V bundle verziós PS3 megjelenésével mindjárt egyenlítettek is).

ps4-full

A két titán harcába egyelőre nem tud beleszólni a Nintendo a Wii U-val, hiszen itt már régen nem csak a mozgásérzékelős szórakozásról van szó, hanem digitális tartalmak elosztásáról, letölthető játékokról és DLC-kről, közösségi médiaszolgáltatásokról, és egyáltalán az egész nappali elfoglalásáról.

ps3-ps4
A design a PS4 esetében elég markáns, a paralelepipedon alakú fényes műanyag gépház nagyobb és egyben vékonyabb is elődjénél (mindössze 5 centi vastag), nagyjából akkora, mint egy normál pizzásdoboz, ám elég masszív benyomást kelt. A felső és alsó rész között futó résben kapott helyet a disc slot, illetve a kontrollereknek a két USB port.

ps4-04

A bekapcsolást gomb helyett kapacitív érintési felülettel oldották meg az oldalán, érintés után kék fények kezdenek el felvillanni a résekben, ami a rendszer felállása után átvált fehérre, majd vörösen villog kikapcsoláskor. Hardverszinten természetesen a legnagyobb változást az x86 architektúrás processzor jelenti a PS3 Cell alapú chipjével szemben, ami korábban némileg megnehezítette a platformra való fejlesztést, most egy kicsivel a PC-k és XBox-ok irányába tolták el a kiépítést.

ps4-dualshock4
Az új DualShock 4 kontroller az előző verzióból sok mindent meghagyott, például az irányítógombok, a stick-ek és hátsó kioldógombok ugyanott vannak, ám több jelentős változtatás is történt. A PlayStation gomb kicsit lejjebb mászott, hogy helyet adjon az új touchpad-nek, valamint a Start és Select gombok is lecserélődtek Options-re és Share-re az érintőképernyő mellett, sőt egy fénycsíknak is jutott hely hátul, ami a hangulatvilágítás mellett a külön kapható PlayStation Camera-val való szinkronizáláshoz kell.

ps4-dualshock-back

Az első tesztek alapján a DualShock 3-hoz képest a DS4 jelentősen javít a játékélményen, az oldalsó gumiborítás miatt nehezebben csúszik le a stick-ről a hüvelykujj, és a hátsó L2 és R2 trigger gombok a befelé elhajló design miatt sokkal inkább kézre esnek.

PS4-camera

ps4-camera3
A PlayStation Camera bár egy 60$-os extra kiadást jelent (~13.500 Ft), a két széles látószögű lencsével felszerelt kiegészítő mégis számos jópofa funkcióval gazdagítja a PS4-et: a PlayStation Network-re a bejelentkezés arcfelismerés alapján is megtörténhet, picture-in-picture módban lehet streamelni, hangvezérléses utasítások adhatók ki játék közben (fekszik!), és az állványra rátéve dönthető pozícióban lehet a tévé fölé, alá, vagy mellé tenni.

PS4-01
A játékélményt kicsit behatárolja a startkor nem éppen bőségesen rendelkezésre álló játékkínálat, a Killzone: Shadow Fall, a Knack és a PS Camera-hoz fejlesztett Just Dance 2014 lesznek az első húzónevek a platformhoz, illetve szintén érkezik többek között a Call of Duty: Ghosts, az Assassin’s Creed IV: Black Flag, a Battlefield 4 és a FIFA 14 is.

ps4-Killzone

Rossz hír, hogy nem lesz visszafelé kompatibilis, tehát nem viszi majd a PS1-2-3 játékokat, bármennyire is jó lenne. A PS3-al ellentétben a multiplayer mód viszont már egyáltalán nem lesz ingyenes a PS4-en, évi 50$-os (~11.000 Ft-os) PlayStation Plus előfizetés ellenében lehet majd online módban egymás ellen nyomulni, ezt sajnos nemigen kerülhetjük ki.

ps4-vita

Viszont legalább másodlagos képernyőként és kontrollerként használható lesz hozzá a PS Vita kézikonzol, és a tervek szerint a legtöbb okostelefon és tablet.

PS4-02

A kezelőfelületen is sokat csiszoltak, a fájlkezelő nézetről áttértek a csempés designra, ami egyrészt színesebb, másrészt jelentősen gyorsabb navigálást eredményez az alkalmazások között. Bár beépített webes böngészőt is találunk benne, a tesztek szerint nem valami kényelmes a stick-ekkel a kurzort irányítani a tévé képernyőjén, hiába van touchpad is a DualShock-on.

PS4-03

A csempesor felett egy külön sávban a profilbeálíltások és a begyűjtött trófeák mellett az üzenetek és a játékostársak státuszai olvashatók le, ez utóbbiak persze igazi barátok is lehetnek normális fényképekkel, nemcsak avatar-ral rendelkező harcostársak. Új közösségi szolgáltatásként lehetőség nyílik arra, hogy egy maximum 15 perces felvételt készítsünk gameplay közben, majd a Share gombbal Facebook-ra azonnal fel is tolhatjuk, hogy miként gyilkoltuk halomra az ellenséget egy Battlefield 4-menetben, sőt mindezt még David Attenborough-stílusban narálhatjuk is egy csatlakoztatott mikrofonos headset vagy a PS Camera-ban található mikrofon segítségével („Egy csodálatosan szép havas tájon járunk, a naplemente fényében éppen csak megcsillan egy Kalasnyikov…”).

ps4-05

Az 500 Gb tárhely több mint elégséges lesz a legtöbb felhasználónak, bár elég könnyű lesz feltölteni olyan játékokkal, amik egyenként több mint 20 GB-ot foglalnak, akik pedig nem preferálják a szerverforgalomtól erősen függő digitálist letöltést a PS Store-ból, azok rendelhetnek sima dobozos verziót is az Amazonról. Az 500 Gb-os merevlemez amúgy is várhatóan cserélhető lesz bármilyen más 2,5″-es vinyóra, így akár több TB-ra is lehet növelni a kapacitást.

ps4-media-stream

Szerencsére a tévéadások és filmek nem feltétlenül fogják teletömni a merevlemezt, ugyanis a streamelhető tartalmak nem foglalnak feleslegesen tárhelyet, a beépített Netflix, Hulu Plus, HBO Go, Amazon Instant Video és YouTube-szolgáltatások nagyjából lefedik az online médiakínálatot. A gép ugyan támogatja majd a 4K-kivitelt, de csakis képek és videók esetében, a játékok nem lesznek 4K felbontásúak, tipikus megjelenítésük játéktól függően 1080p-s lesz, 60 fps mellett.

ps4_killzone_bundle
Végeredményben egy jelentősen feljavított PlayStation-el van dolgunk, nagymértékben bővültek a közösségi szolgáltatások, az online streamelés tűnik a fő csapásiránynak, jelentősen gyorsult és finomodott a platform kezelése, továbbá a grafikában, játékélményben ha lehet, még magasabbra tették a lécet. Meglátjuk, mire lesz ez elég az all-in-one szórakoztatóközponttá avanzsált új XBox-hoz képest.

Minden, ami PS4: