XBox One

By  | 

XBox One

Kicsivel több mint 8 éve, egészen pontosan 2005. május 12-én jelentették be az XBox 360-at, a mostanáig regnáló Microsoft-konzolt, épp ezért igencsak ráfért már a vérfrissítés. A redmondi székházban ma bejelentett vadiúj konzol neve végülis a várakozásokkal ellentétben nem XBox 720, nem is Durango vagy Infinity, hanem egész egyszerűen XBox One lett. A korábbi 360-as verzió a nyolc év alatt csak a többféle háttérkapacitású változatokkal, a mozgásérzékelős Kinect-el és különböző streamelős szolgáltatásokkal tudott némi újdonsággal szolgálni, most viszont már egy ütős választ kellett adniuk a közeledő PlayStation 4-re.

xbox-one-4842_610x407

Az új jelszó az all-in-one entertainment lett, vagyis nemcsak játék-, hanem komplett szórakoztatóközpont szerepét töltené be az új XBox-generáció, kezdésként például hangfelismerő funkciókat pakoltak bele, az egyes hangutasítások között az “XBox on” parancs lesz természetesen a leginkább használatos, ezzel kapcsolható be a konzol és vele együtt a tévé is. Élő tévéadásra “XBox, watch TV”-vel válthatunk vissza, az “XBox, Go to Movies” jelmondattal pedig rögtön a filmes mappához ugorhatunk. Persze nem kötelező dumálni a géphez, az új Kinect-nek köszönhetően kézmozdulatokkal is navigálhatunk.

XBox_hardware

Hardveroldalon természetesen megpróbálnak lépést tartani a PS4-el, ennek megfelelően nyolcmagos processzorral és 8 GB-os RAM-al érkezik majd az új XBox One, 500 Gb-os HDD és Blu-Ray lejátszó mellett, HDMI és USB 3.0 csatlakozókkal, valamint 802.11n-es szabványú wifi és WiFi Direct támogatással.

XboxOne1

 

XBox_top

Az XBox One külső megjelenésben letisztultabb és szimmetrikusabb designt kapott az előző lekerekített verzióhoz képest, első ránézésre akár egy sima set-top-box-nak vagy egy DVD-lejátszónak is tűnhet a fekete doboz, de  azért ott virít mellette az újratuningolt Kinect-egység, amiről azért már felismerhető. A mozgásérzékelős kiegészítő alapfelszereltség lesz, kamerája pedig már full HD-s felbontást produkál, érzékeny szenzora már az ujjmozdulatokat is képes lesz megkülönböztetni egymástól, az érzékelői által lefedett területet 60%-al megnöveli a mostani Kinect-hez képest, sőt akár teljes sötétségben is lehet előtte hadonászni. A beharangozó szerint 60fps-en is képes videót felvenni, szenzora pedig annyira érzékeny, hogy még a szívdobbanást is leolvassa edzés közben, ami azért egy kicsit durva.

Xbox_Controller

Finomhangolták a kontrollert is, 40 kisebb-nagyobb fejlesztést végeztek rajta, de a jelentősebb változtatások nagyrészt a pontosság javítására, a WiFi Direct támogatásra és a beépített akkumulátorra irányultak. Az operációs rendszerben is változások lesznek, egészen pontosan háromféle rendszer együttműködése valósul meg az új vasban, egyrészt adott az XBox saját OS-e, egy Windows kernel, illetve a kettőt összehangoló szoftver a tévé és konzol közötti váltásokhoz és a multitasking támogatására.

XBox_content

A szoftveres újdonságok között találhatjuk még a beépített Skype-ot, a Windows 8-as snap módot, aminél osztott képernyőn csinálhatunk egyszerre több dolgot (például Skype-on csetelhetünk, miközben játszunk), valamint a lényegesen fejlettebb XBox Live-szolgáltatást. Jelenleg közel 15.000 szerver szolgálja ki a világon az XBox Live-ot, ám masszív bővítés várható ebben az évben, konkrétan 300.000-re tervezik feltornászni a kiszolgálók számát, ami valószínűleg kelleni is fog, hiszen játékokon kívül filmekhez, zenékhez, játékmentésekhez, kiegészítő pakkokhoz és egyéb médiatartalmakhoz való hozzáférést kell több millió user számára biztosítani.

Xbox One_EA

Az előzetes félelmekkel ellentétben a Microsoft nem fogja kötelező jelleggel előírni az állandó netkapcsolatot a játékokhoz, ezt az opciót inkább a játékfejlesztőkre bízza, ám ne legyenek illúzióink, sok új játéknál várható majd ilyen megkötés. Ha már a játékoknál tartunk, idén körülbelül 15 játékot fognak exkluzív jelleggel elsőként erre platformra kihozni, amilyen például a Forza Motorsport 5, a Max Payne készítőitől a Quantum Break, sőt a Call of Duty: Ghosts DLC-s tartalmak is elsőként itt debütetálnak, az EA Sports valóságos játékdömpinggel készül az új XBox-ra a FIFA 14, Madden 25, NBA Live 14 programokkal, több szoftvert pedig várhatóan a június 10-én kezdődő E3 expón fognak bejelenteni.

Xbox-One-logo

A rengeteg újításon kívül azért maradtak bőven kérdőjelek, például az árról még csak közelítő becslést sem adtak, ahogyan az esetleges XBox Live előfizetési díjról sincs semmi infó, nyilván nem akarják elkapkodni a döntést a PlayStation 4 árnyékában. Szintén nem ismert, hogy a már említett állandó internet-kapcsolatot milyen játékoknál fogják előírni, és az új architektúra miatt pedig problémás lehet a korábban vásárolt XBox-szoftverekkel való kompatibilitás is, ezt valószínűleg streamelős szolgáltatás keretében teszik majd lehetővé. És persze a megjelenés dátumát sem közölték, talán valamikor ősszel várható, de mindenképp még a karácsonyi szezon előtt. Elöljáróban ennyit a Microsoft új üdvöskéjéről, később részletesebben is szemügyre vesszük majd az egyes komponenseket és az új funkciókat.

8 hozzászólás