Biodómokat húznak fel a veszélyeztetett fajoknak Dél-Koreában

By  | 

A dél-koreai Yeongyang-Gun zöld völgyei között valami olyasmi épül hamarosan, amit csak sci-fi filmekben láthatunk: hatalmas üvegkupolák lepik el az amúgy festői szépségű tájat, ami elsőre sima természetrombolásnak tűnhet, ám nemes céllal épülnek.

biodome01

A Samoo építészcég által elnyert pályázatban különleges biodómokat álmodtak meg a domboldalon, amelyek mind részét képezik majd a National Research Center for Endangered Species kutatóközpontnak, ahol szabályozott körülmények között fogják tanulmányozni a kihalóban lévő, veszélyeztetett állatfajokat.

biodome02

A futurisztikus üvegkalitkákra elsősorban a madarak miatt van szükség, hogy teljesen zárt ökoszisztémában tudják őket megfigyelni, ám a patakokban és tavacskákban bőven jut hely halaknak, teknősöknek és békáknak, sőt az elkerített erdőségben védett szarvasok és rókák is futkosni fognak.

biodome04

A veszélyeztetett fajok vizsgálatához szükséges zöldterületek és tenyészetek mellett külön látogatói központ és adminisztratív részleg épül a völgyben, továbbá a látogatóknak és a kutatóknak is jut majd szállásblokk, de attól szerencsére nem kell tartani, hogy állatkertté degradálnák a projektet.

biodome05

Korea egyik legkevésbé beépített, még érintetlennek mondható szegletében már idén decemberben megkezdődnek az építkezések, az átadásra pedig valamikor 2016-ban kerülhet sor.

biodome03

 Kapcsolódó cucc: