4000 wattos hang tank

By  | 

sound_tank_01

Nik Nowak egészen különleges hangrendszereket kreál berlini stúdiójában, művészete pedig abban rejlik, hogy megpróbálja oly módon közelebb hozni az embereket a gépekkel és a zenei hangzásvilággal, hogy hétköznapi tárgyakat vagy járműveket alakít át észvesztő audio eszközökké.

sound_tank_03

Az általa készített Sound Tank (vagy németesen Sound Panzer) éleslőszerrel ellentétben másfajta fegyverrel operál: egy mobil hangrendszerről van szó, amit egy kisebb dömperből alakított át a művész. A basszust lökő járgány hatalmas hangfalát egy hidraulikus rendszer emeli a magasba, hogy a 13 darab hangszóróból és 3 darab 18 inches mélynyomóból álló, 4000 wattos összteljesítményű monstrumot függőleges helyzetbe állítva bármely célpontra ráirányítsa az utcán, feltehetően békés szándékkal.

sound_tank02

Nowak a legtöbb ötletét da Vinci-hez hasonlóan legelőször papírra veti, és csak a felskiccelt vázlatok alapján kezdi összerakni vadabbnál vadabb elképzeléseit, sőt a művészt még az a tény sem hátráltatja a munkában, hogy még fiatalon egy mellette elsült fegyver hatására a jobb fülén már egyáltalán nem hallja a magasfrekvenciás hangokat, mindenesetre innen eredhet a hangrendszerek iránti szenvedélye.

sound_tank08

A tank mellett más projekten is dolgozik, a háromkerekű Booster 2.13 mobilrendszere is hasonló alapokon nyugszik, az Echo nevű projektjében pedig rádiótoronyra felszerelt hangszórókra állít rá két átszabott Roomba-robotot, amik érzékeny mikrofonjaikkal felveszik és fókuszált pontokba visszhangként továbbítják a hangokat.

Az alábbi videót Nowak munkáiról a német Sennheiser készítette a Momentum-kampánya részeként, amiben főként a  legkreatívabb fiatalok innovatív audio megoldásait mutatják be: