800Mb/s-os WLAN, LED-lámpákkal

By  | 

A berlini Heinrich Hertz kutatóintézet munkatársainak úgy látszik nem volt elegendő a jelenleg elérhető maximális sebesség a vezeték nélküli internetezéskor, és elkezdtek más eszközöket is bevonni a belső terek minél jobb netes lefedésébe. Elsőre meglepőnek hangzik, de a LED-alapú fényszórókat és szpotlámpákat kezdték erre a célra felhasználni, amik már szinte minden épületben megtalálhatók.

Már 2008-ban, a bostoni egyetemen kísérletekkel igazolták, hogy a fényerő és az emberi szem számára már nem érzékelhető villogások szabályozásával a LED-lámpák adatot is sugározhatnak egy meghatározott, egyenként kb. 8 négyzetméteres területen. Év elején ezzel a technológiával már elértek 500 Mb/s-os sávszélességet, fehér LED-ek használatával, de a német tudósok ezt tovább turbóznák 800 Mb/s-ra más színtartományban működő lámpákkal (kék, zöld, vörös), porba alázva ezzel az Ethernet-es 100 megás maximumot (eredeti 10/100 szabvány szerint). A jelenlegi Cat5-ös kábeleket, a 3G-t és más wifis szabványokat azért nem fogja kiütni, inkább azokat egészíti ki, mivel minimális beruházással jobb lefedettséget tudnak majd vele elérni felesleges kábelezések nélkül.

Erre szükség is van, hiszen annyi PDA, okostelefon, és notebook-felhasználó mozog már egy-egy épületben, hogy muszáj őket is valahogy behálózni, a termosztátról, hálózati nyomtatókról és okos falióráról nem is beszélve. Egyetlen gyenge pontja van a technológiának: ha letakarják vagy akadály kerül a fényforrás elé, a jel erősen meggyengül vagy meg is szűnik, de majd bizonyára erre is kitalálnak valamit a jövőben.

4 hozzászólás

 1. pyrohun

  2011. augusztus 3. szerda at 09:10

  Az ethernet miért 100 megás? :) Már elég régóta vannak gigabites eszközök – természetesen ez semmit nem von le a cikk érdekességéből :)

 2. battila

  2011. augusztus 3. szerda at 09:55

  „Ethernet-es 100 megás maximumot” ez csusztatas, mert Ethernet szabvany mara Gigabit es a 10Gigabites halozat is.
  A masik tevedes: „A jelenlegi Cat5-ös kábeleket,” kb 10 eve piacon van a Cat6-os kabel, ami a Gb-es Ethernethez kell. A kabelek meterara meg filleres tenyezo. A legtobb halozati eszkoz: router, switch meg mar tamogatja a Gb-et (megfizetheto aru eszkozokrol beszelek).
  Mindezek ellenere tenyleg figyelemre melto a 800 Mb-es sebesseg, de ehhez kell egy vevo oldali tamogatas is.

  Azonban bennem felmerult egy kerdes: igaz, hogy a szem nem latja azokat a sugarakat, viszont az emberi szervezet erzekeny lehet ra, ez iranyba folytak kutatasok?

 3. kutato

  2011. augusztus 3. szerda at 10:21

  „Egyetlen gyenge pontja van a technológiának: ha letakarják vagy akadály kerül a fényforrás elé, a jel erősen meggyengül vagy meg is szűnik, de majd bizonyára erre is kitalálnak valamit a jövőben.”

  Logikus lenne, hogy ha több lámpa is van, akkor mind sugározza a jeleket, és akkor ha az egyiket nem látja, akkor veszi a másikból. Kérdés, hogy külön tudja-e választani a két jelet, ha egyszerre két átfedő fényforrásból is kap adatot.

 4. Lámpás

  2011. augusztus 3. szerda at 14:11

  Másik gyengepontja, hogy csak egyirányú adatátvitelt tesz lehetővé.
  Már nem tudom, hogy hol olvastam, hogy a webkamerákat használnák vevőnek, ami egy átlagos webkamerával (800 x 600 pixel, 30 fps), fehér fénnyel 14,4 Mb/s, aminek nem kis része elmegy a protokol megvalósítására és a webkamerák zajos képe miatt a hibajavításra. Az előbbi sebesség is csak akkor érhető el, ha a kamera minden pixelét kellő intenzítással éri a fény, ha ez nem így van, akkor a kamerának csak egy pixelét (amelyiket éri a fény) kellene figyelni, de az egyáltalán nem biztos, hogy arról ilyen sebességgel tud mintát venni.