Huawei P7 teszt, P6 összehasonlítás

By  | 

A tavaly júniusban bemutatott Huawei P6-osból egy év alatt több mint 4 millió darab kelt el világszerte, ami azért gombócból sem kevés, a Huawei P7-ből pedig az ambiciózus tervek szerint már 10 millió darabot szeretnének értékesíteni.

Huawei-Ascend-P7-teszt4

A Huawei P7-es hazai bemutatója igazán impozánsra sikerült, rég nem jártam ilyen látványos termékbejelentő eseményen. Tökéletes helyszínválasztás: a Városligeti Műjégpálya tavaly felújított épülete, a Városligeti tóra stégként felhúzott színpad, háttérben a kivilágított Vajdahunyad vár, mint masszív díszlet és a kora májusi időjárás sem tett keresztbe. Az este folyamán a színpadon megfordult a pozíciójához képes meglepően fiatal Bin Yun Song, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója, Hajnóczy Soma bűvész világbajnok és a hazai Cirque du Soleil, azaz a Flying to dimensions csapata is. Na de nézzük mit tud a Huawei Ascend P7!

Megjelenés, design, kijelző

Megmaradt a szupervékonyság, az alvégen a csinos lekerekítés és végre a jack audio kimenet is oda került, ahova a napi használat megköveteli: a teló felső élére. Azaz zsebben hordva egyszerűen bedugható, a fülhallgató kábel megtörése nélkül. A könnyen elveszíthető SIM/SD fiók tű sem a jack helyén pihen, hanem külön a dobozban. Ha külföldön, útközben SIM kártyát kellene cserélnünk, akkor ez hátrány is lehet.

Huawei_P7

A sajtótájékoztatón mintha az hangzott volna, hogy vékonyabb, mint elődje, de a specifikáció szerint a P6 6,18mm vékonyságával szemben a Huawei P7 6,5mm „vastag”, de biztos csak félrehallottam vagy ez is az illúzió része. Tény, hogy mivel 5 collosra nőtt, így arányaiban vékonyabbnak tűnik és a fehér szín is karcsúsít (egyébként még feketében és rózsaszínben is elérhető). A két telefont egy üvegasztalra egymás mellé fektetve és ujjunkat végighúzva azonban nem érzékelni a különbséget, mindkettő nagyon vékony.

Huawei_Ascend_P7_03

A különleges, 7 rétegű felületkezeléssel kialakított üveg hátlap megkocogtatva kicsit műanyagosnak hangzik, de kétség kívül nagyon szép és az alig észrevehető, diszkrét mikró mintázatú felület is jól néz ki. Az unibody ház alu szegélye fut körbe, a P7-es háza az elődhöz hasonlóan nem nyitható, azaz aksit csak a szervizben tudnak cserélni, a SIM kártyát és az SD kártyát pedig az oldalából kihúzható kis fiókokba csúsztathatjuk be. A mobil minőségi, precíz összeillesztésekkel, jól összeszerelt, szép, elegáns és ebben a méretkategóriában kimondottan könnyűnek mondható (124 g).

A P7 esetében is érezhető az egyre nagyobb kijelző felé tolódás trend, így 4,7-ről 5-collosra és 720p-ről pedig full HD-re (1920×1080) növekedett a Gorilla Glass 3-mal védett IPS érintőkijelző mérete. A 445 ppi pixelsűrűségű panel pedig kiváló éles képet biztosít, átlagon felüli fényerővel.

Kamerák

A selfie készítést támogatandó, a P7 egy komolyabb 8MP-es BSI érzékelős előlapi kamerát kapott, amelynek a nagylátoszögű optikája 5 aszférikus lencsetagból áll. Az IMAGESmart szoftverrel, 10 fokozatú automatikus képjavítási (szépítés) funkcióval mellet, ha nem lenne elég a nagylátószög, akkor a készülék panoráma funkciójának seítségével csoportos selfie-ket is lőhetünk.
Az elsődleges, hátlapi 13 megapixeles negyedik generációs BSI érzékelővel rendelkező kamerát a Sony gyártja. A kiemelkedő F2.0 fényerejű optikával remek fotók mellett 720p és 1080p videókat is rögzíthetünk. Az 1,2 másodperces Ultra Snapshot funkcióval és a hang által aktiválható gyorsfotó-funkcióval váratlan helyzetekben is csípőből lőhetünk.

ascendP7_2

Teljesítmény, proci

A karcsú házban egy 1,8 GHz-es, négymagos Hisilicon Kirin 910T proci ketyeg. A korábban több kritikát kapott grafikus procit pedig egy Mali-450 GPU-ra upgradelték. A RAM mérete 2GB, míg 16GB belső tárhely áll rendelkezésre, amit SD kártyával tovább bővíthetünk. Különböző szintetikus és valós tesztek alapján a P6-oshoz képest 40-45% teljesítménynövekedés tapasztalható, ami a P6-oson néha nehézségekbe ütközött, az itt most folyamatosan pörög, azonban az azonos árcetlivel rendelkező versenytársakhoz képest sebesség terén már elkezdte üldözni, de még le van maradva élbolytól.

Huawei-Ascend-P7_teszt_1

Aksi

A P6-os 2000 mAh aksija a Huawei P7-ben már 2500 mAh-ra nőtt, de a nagyobb kijelző és erősebb proci miatt szükség is van, azonban még így is tovább bírja, mint az előd, bár annak üzemidejére sem lehet panasz. Normál használat mellett majdnem 2 napig bírta, tudatosan visszafogott használattal sikerült átlépni a 3 napot, úgy hogy még 9%-on volt az aksi, amikor végül töltőre került. Illetve dicséretes még, hogy az éjszakai ne zavarj üzemmódban (3G hálózat mellett, de kikapcsolt wififel és alkalmazás szinkronizációval) egy kiadós hétvégi 9,5 órás alvás alatt mindössze 1%-ot csökkent az aksitöltöttség, a full 100-as éjszakai állapotról 99-re mozdult csak le.

Legyen szó akár laptopról, akár mobilról az előtelepített alkalmazások felé mindig kritikusan közelítünk, de a Huawei P7 energiagazdálkodási szoftverei igazán példásan teszik dolgukat és szükségtelenné teszik, hogy más 3rd party fejlesztést telepítsünk erre a célra. A futó alkalmazásokat fogyasztás szerint sorbarendezhetjük, így ha kell könnyen kilőhetjük, a legnagyobb energiazabálókat, de beállíthatunk olyan védett alkalmazásokat is, amelyek a képernyő kikapcsolása után is rendületlenül tovább futhatnak. A szoftver különböző teljesítményoptimalizálási javaslatokat is tesz, üríthetjük a gyorsítótárat, alkalmazásokat törölhetünk. A futó alkalmazásokhoz külön-külön is beállíthatjuk, hogy melyik milyen módon csatlakozhat a hálózatra és StartUp manager is elérhető, ahonnét szintén kilőhetjük a feleslegesen indított appokat.

Huawei-Ascend-P7_teszt_2

Igaz már nem tartozik szorosan az aksi/energiagazdálkodás témakörben, de ugyanitt található a „Ne zavarj!” szűrő is. Egyrészt a „Neveddfel 1-2-3” nevek helyett a zaklatásszűrőt és a feketelistát is beállíthatjuk. Másrészt éjszaka a „Ne zavarj!” üzemmódot aprólékosan bekonfigurálhatjuk, így nincs adatforgalom, akinek nem kell nem fog felébreszteni, de családtagok, jóbarátok számait beállíthatjuk, így attól sem kell tartanunk, hogy a „kikapcsolt” teló mellett szundítva lemaradunk egy fontos éjszakai vészhívásról.

Ha készülék töltöttsége eléri a kritikus szintet, 10% alá csökken, a szuper-energiatakarékos üzemmód bekapcsolásával akár még 24 órát egy teljes napot nyerhetünk, megsokszorozhatjuk a rendelkezésre álló üzemidőt miközben továbbra is elérjük az olyan alapfunkciókat, mint a hanghívás, az óra vagy a telefonkönyv.

Elérhetőség, ár

A Huawei P7-et a május 8-i városligeti sajtótájékoztatón még br. 145e Ft-os áron jelentették be. Most egy hónappal később kártyafüggetlen verzióban br.115-120e Ft körüli áron lehet beszerezni, pont annyiért, mint egy évvel ezelőtt a P6-ost, ami mostanra br.80-80e Ft-ra csökkent.
Ha a szolgáltatói kínálatot nézzük, akkor éppen a napokban jelent meg a Telenor árlistáján „hamarosan” felirattal, ahol a 129.900 Ft-os listaár helyett egy korlátlan beszélgetés biztosító 7.490 Ft havidíjú tarifával már 71.990-ért megkaparinthatjuk, míg egy 13.990 Ft/hó szintén korlátlan tarifával már csak egy jelképes 5.990 Ft-ot kell kifizetni.

huawei-Ascend_P7_2

Teljes specifikáció:

Kijelző
– 5’’ In-Cell kijelző
– Felbontás: Full HD (FHD) 1920 x 1080, 445ppi
– 16:9 képformátum
– 16.7 M szín
– Corning® Gorilla® Glass 3

Méret és súly
– 139.8 mmx 68.8 mmx 6.5 mm
– Megközelítőleg 124 g.

Operációs rendszer
– AndroidTM 4.4.2 Kit Kat
– Huawei Emotion UI 2.3

Processzor
– HiSilicon Kirin 910T 1.8 GHz négymagos processzor
– Mali450 GPU
– 28nm HPM technológia

Akkumulátor
– 2500 mAh lítium-polimer
– 404 óra készenléti idő (4G); 422 készenléti idő (3G);
– 14 óra üzemidő (3G); 22 óra üzemidő (2G);
– 3,5 óra töltési idő

Memória
– RAM: 2GB
– ROM: 16GB
– MicroSD kártyával 32 GB-ig bővíthető

Kamera
13MP AF f/2.0 hátlapi kamera
– Felbontás: maximum 4160 × 3120
– Sony negyedik generációs BSI szenzor
– 5P aszférikus lencsetaggal
– Hangvezérelt felvételkészítés
– Panoráma fotó
8MP FF előlapi kamera
– Felbontás: maximum 3264 × 2448
– 5P aszférikus lencsetaggal
– 10 fokozatú „szépítő” funkció
– Panoráma „selfie”
– Önarckép előnézeti képernyő

– Blue glass infravörös szűrő
– Beépített LED vaku
– Ultragyors felvétel
– 1080p vide – lejátszás
– File formátum:
– Rögzítés: .jpg
– Felvétel: .mp4

Kapcsolat
– Hálózat:
– EDGE: 118.4 Kbps (UL), 236.8 Kbps (DL)
– GPRS: 40 Kbps (UL), 60 Kbps (DL)
– HSPA+: 5.76Mbit/s (UL), 42 Mbit/s (DL, kizárólag az UMTS Band 1 támogatja)
– LTE 4: 50Mbit/s (UL), 150 Mbit/s (DL)
– Bluetooth 4.0
– WiFi 802.11 b/g/gn
– Near Field Communication (NFC) támogatás

Szenzorok
– Gyorsulásérzékelő
– Távolságérzékelő
– Fényérzékelő
– Iránytű
– G-szenzor
– Giroszkóp

Emotion UI 2.3
– Zaklatás-szűrés
– Engedélyezés-vezérlő
– Ne zavarj! funkció
– Hálózat-vezérlés
– Energiatakarékos üzemmód
– Értesítések kezelése

Színek
– Fekete
– Fehér
– Rózsaszín

Fotók, galéria:

3 hozzászólás