WinePod – Szüret a konyhában

By  | 

A Provina a borkészítés nagy szakértelmet igénylő, hosszadalmas és nagy helyigényű folyamatát próbálja automatizálni és egy elérhető áru és kezelhető mérető eszköz formájában a konyhában meghonosítani, ahogy ez a kenyérsütőgépek esetében valamelyest sikerült is.

A WinePod (csak nevében van köze az iPodhoz) egy 75 liter térfogatú rozsdamentes acélból készült óriás borospohárra emlékeztető eszköz, melyben megannyi elektronika és mesterséges intelligencia asszisztál a nem egyszerű művelethez. A két tonnás nyomóerővel rendelkező szőlőprés mellett szenzorok arzenálja kapott helyet a gyomrában: mustmérő, pH érték- és hőmérő.

A WinePod vezetéknélküli hálózaton kommunikál a PC-kel és akár az intereneten keresztül is irányítható, programozható a mellékelt WineDashboard menedzsment szoftver segítségével, így akár munkahelyünkről is rácsatlakozhatunk és ellenőrizhetjük az aktuális pH értéket vagy ha elakadtunk, akkor az online WineCoach szolgáltatás segítségével tanácsot kérhetünk szakértőktől.

Miután beküldtük a gépbe az 5 puttony saját termesztésű szőlőt, csak a nagy zöld gombot kell megnyomni. A folyamat automatikus, de azért néha szükség van némi kreatív inputra és döntéshozatalra, mely majd nagyban befolyásolja az isteni nedű íz és illatjegyeit. Például, amikor az érlelési szakaszhoz érkezünk hagyhatjuk a bort a készülékben és dönthetünk tölgyfa forgácsok hozzáadása mellett vagy az előírt időre átmenetileg hordóba tölthetjük át.

$1999-ért (399 000,- Ft) kapható a tengerentúlon és évente 50-80 palack házi készítésű bor előállítására alkalmas.