Sony NEX-5 és NEX-3 – DSLR minőség kompakt méretben?

By  | 

A Sony bemutatta a világ legkisebb cserélhető objektíves digitális kameráit. A Sony NEX-5 és a NEX-3 is mindössze csak 24 mm vékony és a könnyű magnézium háznak köszönhetően súlyban sem nyomsokat, ultrakompakt kategória, így még meglepőbb az első ránézésre szembetűnő hatalmas objektív. És itt nem nagymamának öltözött farkasról van szó, hanem a Sony cserélhető objektíves kompaktjairól, melyek tükörreflexes minőséget ígérnek átlagpolgár számára is hordozható méretben, elérhető árban.

Mindkét új kamerában  az új 14,2 megapixeles Exmor APS HD CMOS érzékelő lapul, mely az ultra alacsony zajszint mellett teret enged felhasználójának a fókusz kreatív használatára, ahogy azt a DSLR-eknél megszokhattuk. Sőt az LCD-n a beállított mélységélesség élő előnézetére is lehetőség van. A gép belsejében ketyegő BRIONZ proci pedig a gyors reakcióidőt, minimális expozíciós válaszidőt és a precíz autófókuszt segíti. Mindkét kamera max. felbontáson 7 fotó/mp sebességgel képes sorozatfelvételt készíteni.

A kamera kompatibilis E-bajonettes Sony, Minolta és Konica Minolta AF objektíveket képes fogadni. Az alap E16mm F/2.8-as, „pancake” (lapos mint egy palacsinta) objektív mérete rendkívűl kicsi, így mindennapi használat során ezzel az objektívvel tényleg könnyen hordozható.

A beépített SteadyShot képstabilizációs rendszer kézből történő fotózáskor is biztos megoldást jelent: az E18-55mm F/3.5-5.6 zoom tökéletes útitárs. Az NEX-5 és NEX-3 kapható a két említett objektívvel külön-külön, de akár egyben is. Az NEX-5-hez továbbá opcionálisan rendelkezésre állegy SteadyShot képstabilizátoros E18-200 F/3.5-6.3 zoom objektív is.  Az opcionális LA-EA1 adapterrel pedig további 30 féle családhoz tartozó objektív és telekonverter is csatlakoztatható, valamint az A-bajonett záras objektívek egész sora.

A SONY NEX-5-ból és a NEX-3-ból természetesen a HD videórögzítési képesség sem maradhatott ki. Az NEX-5 viszi a full HD-t (1920 x 1080i), míg a NEX-3 720p felbontásra képes. Mindkettő sztereó hangsávval. Opcionális lehetőségként mindkét géphez csatlakoztatható az ECM-SST1 sztereó mikrofon, amely a HD videókhoz illeszkedő jó minőségű audiofelvétellel egészíti ki a mozgóképet.

Az NEX-5 és az NEX-3 az első olyan gép, amely a „Sweep Panorama” funkcióval (lásd videó!) is rendelkezik. Ehhez csak az exponálógombot kell lenyomni, és a gépet elhúzni, vagy fel-le mozgatni: a nagysebességű sorozatfelvételeket a gép automatikusan összeilleszti, így akár 23 megapixeles képek is létrehozhatók, akár 226 fokos látószögben.
A DSLR-A550-ben bemutatott Auto HDR még tovább fejlődött. Az NEX-5 és az NEX-3 különböző beállításokkal képes 3 felvételből álló, nagy sebességű sorozatfelvételt rögzíteni és ezeket egy képbe összekombinálni, így nincs szükség utólagos photoshopolásra, olyan „High Dynamic Range” (HDR) fotó születik, amely a fényes és az árnyékos területeken is kiválóan részletezett.
Az NEX-5 és az NEX-3 fényképezőgépek a tengerentúlon nyáron kerülnek a boltok polcaira $650 (135 000,- Ft) illetve $550-os (115 000,- Ft) árcetlikkel.

Videó a tovább után!