Repülő hajó: wFoil 18 Albatross

By  | 

Nem egy egyszerű jármű a szlovén wFoil csapat által alkotott wFoil 18 Albatross, ha be akarjuk lőni, valahol a hajó és a repülő között helyezkedik el félúton. Az 5,7 méter hosszú, 7,4 méter széles Albatross egyfajta szárnyashajóként a víz fölé emelkedik a kifeszített „szárnyaknak” köszönhetően, kiküszöbölve az erősebb hullámokat és a vízi súrlódást, így akár 50 csomós (~92 km/órás) sebességre is felgyorsulhat utasszámtól és üzemmódtól függően. A gép, a hajótest a szárnyakkal, légcsavarral, a retro design, abszolút egy világháborús vadászgép feelingjét hozza a békés vizekre, már csak a motoros/repülős szemüveget kell felcuppantani, hogy teljesen legyen a kép.

Fly This Boat Right Over the Water: Meet the wFoil Albatross

Tudnillik kétféle módon is üzemelhethető: egy lekapcsolható motor segítségével adhatunk löketet a hajónak (ami opcionálisan egy 60 kW-os vagy 75 kW-os Rotax 912IS, illetve egy BMW R 1,2 GS típusú is lehet), ekkor átlagosan 7-10 l/h üzemanyag-fogyasztással számolhatunk 40 csomós sebesség mellett, továbbá ott a vitorlás verzió, amikor is 10 méter magasra kifeszíthetjük a vitorlát az árbócon, környezetkímélőbb módon, ámde némileg szerényebb tempóban haladva.

wFoil18-Albatross-4

Motorral a fedélzetén is mindössze 350 kg a súlya a hibrid járműnek, többek között a lucfenyőből készült hajótestnek és a furnérlemezes váznak köszönhetően.

wfoil-1024x768

A maximálisan két utas befogadására alkalmas wFoil 18 Albatross prototípusát még márciusban tesztelték sikeresen Portorož szlovén kikötőváros partjainál, jelenleg pedig befektetőket keresnek az első 12 darab legyártásához. Árról egyelőre nincs hír, viszont éves szinten 20 darabos gyártókapacitással számolnak a cégnél. Videó + galéria:

wfoil_2

1 hozzászólás