Ússzon 6 köbméter pénzben – money wellness

By  | 

Eddig, csak a mesében Dagobert bácsinak adatott meg, hogy pénzben ússzon, hamarosan azonban gazdára találhat egy igazi pénzmedence, nem is akármilyen. A több mint 100 éves 1912-ben kézi megmunkálással készített, masszív lakásméretű óriástrezor pillanatnyilag még a svájci „Schweizer Volksbank” tulajdonában áll, de hamarosan kalapács alá kerül.

svajc-trezor-erme-pancelterem_08

A hatalmas széfet az aukciót követően eltávolítják az épületből, így a nyertes bárhova elszállíttathatja a világon, ami nem lesz egyszerű feladat, ha megismerjük a giga-széf dimenziót: 22 méter hosszú, 5,4 méter széles, 2,2 méter magas. Összesen 1619 széffiók helyezkedik el körben, mindegyikhez megvan az eredeti kulcs, a lényeg pedig középen. Középen egy 9,38×4,48 méter kiterjedésű márványpadlós helyiség figyel, térdig feltöltve 8 millió darab svájci 5 filléressel (Rappen).

svajc-trezor-erme-pancelterem_05

A 6 köbméter érme közel 15 tonnát nyom. Lehet gereblyézni, hólapáttal naponta kétszer arrébb hányni vagy egy kövér hasassal telibe ugorva úszni benne pár hosszt.

svajc-trezor-erme-pancelterem_01

A 8 millió érme eredete egyébként önmagában is érdekes: idén október 4-én a svájciak egy része az utcára vonult és nem, nem a devizahitelesek mellett és bankok ellen tüntettek, hanem egy javaslatot nyújtottak be, miszerint minden 18 éven felüli svájci állampolgárnak alapból, alanyi jogon járjon havi 2500 CHF (620e Ft). A petíciót 120 ezren írták alá! A 8 millió 5 „fillérest” ezen demonstráció keretében szórták szét Bern főterén. Gyors fejszámolással kipörgethetjük, hogy összesen 400.000 CHF (100 millió Ft) értékű érmét szórtak szét az utcán. Svájcban senki sem akadt, aki összeszedje, így ezt a pénzt gyűjtötte be a Volksbank és lapátolták be a jelenleg aukcióra kerülő monster páncélterembe. A szupertrezor, ami nyilván sokszorosát érheti, mint a benne lévő pénz karácsonyi ajándéknak sem rossz, kőgazdag milliárdosok hajrá! Videók a tovább után…

svajc-trezor-erme-pancelterem_11