Ultralapos kihívás a MacBook Air-nek – Lenovo U300s

By  | 

Az idén nyáron felturbózott MacBook Air-nek hamarosan megjelenik az első komolyabb kihívója, az iparágban úgy néz ki, beindult a „Tapossa laposra” program, aminek keretében a Lenovo az IdeaPad termékcsaládot is kissé áramvonalasítja, és ezen belül is az U300s típussal készül robbantani a piacon. A notebook (vagyis a kínai gyártó megnevezésében ultrabook) tervezésekor annyira törekedtek a minél könnyebb és vékonyabb dizájnra, hogy sikerült 14Aksi,9 mm-es vastagságúra összepréselniük ezt a típust, ebben tehát még az Apple légies gépcsaládját is lepipálták nem egészen 2 mm-el.

Súlyban is egészen szigorú diétára fogták az U300s-t, mindössze 1,34 kilós, viszont a képernyőméretet nem diverzifikálják, csak 13,3 colos verziót gyártanak belőle. Processzorként Intel Core i5 vagy i7 kérhető hozzá, 4GB-os DDR3-as memóriát pakolhatunk bele, és akár 256 GB-os SSD meghajtóval is rendelhetjük. Feltűnő, hogy mindezek a paraméterek a MacBook Air-t másolják, úgy látszik, a préselős versenyben eddig lehet elmenni. Azért a Lenovo nem győzi hangsúlyozni a különbségeket, például a rapid boot-olási sebességet, ami mindössze 10 másodperc, és az akkuja is simán kibír 8 órát, sőt egy félórányi töltésnél már 50%-ot vissza is nyerünk.

További jellemzői között fontos megemlíteni a 1366 x 768-as felbontást (ez félúton van a kétféle Air modell között), az USB 3.0-s és HDMI-kimeneteket, az 1.3 megapixeles webkamerát és az AMD Radeon HD6470M-es grafikus egységet. Azért izgulhatnak, hogy az Apple nehogy beperelje őket is, elég csak az egységes alumínium fémvázas borítást és az üveg alapú touchpad-et említeni, a billentyűzet háttérvilágítása helyett ugyanakkor megelégedtek a külső vázon végigfutó fénycsíkokkal.

Előreláthatólag novemberben kezdődik az U300s forgalmazása kétféle színben, 1200 dolláros induló ár mellett (~ 235.000 Ft), tehát rafinált módon a 13-as Air-modellek alá pozícionálták a modellt.

5 hozzászólás