Ultralapos kihívás a MacBook Air-nek – Lenovo U300s

By  | 

Az idén nyáron felturbózott MacBook Air-nek hamarosan megjelenik az első komolyabb kihívója, az iparágban úgy néz ki, beindult a „Tapossa laposra” program, aminek keretében a Lenovo az IdeaPad termékcsaládot is kissé áramvonalasítja, és ezen belül is az U300s típussal készül robbantani a piacon. A notebook (vagyis a kínai gyártó megnevezésében ultrabook) tervezésekor annyira törekedtek a minél könnyebb és vékonyabb dizájnra, hogy sikerült 14Aksi,9 mm-es vastagságúra összepréselniük ezt a típust, ebben tehát még az Apple légies gépcsaládját is lepipálták nem egészen 2 mm-el.

Súlyban is egészen szigorú diétára fogták az U300s-t, mindössze 1,34 kilós, viszont a képernyőméretet nem diverzifikálják, csak 13,3 colos verziót gyártanak belőle. Processzorként Intel Core i5 vagy i7 kérhető hozzá, 4GB-os DDR3-as memóriát pakolhatunk bele, és akár 256 GB-os SSD meghajtóval is rendelhetjük. Feltűnő, hogy mindezek a paraméterek a MacBook Air-t másolják, úgy látszik, a préselős versenyben eddig lehet elmenni. Azért a Lenovo nem győzi hangsúlyozni a különbségeket, például a rapid boot-olási sebességet, ami mindössze 10 másodperc, és az akkuja is simán kibír 8 órát, sőt egy félórányi töltésnél már 50%-ot vissza is nyerünk.

További jellemzői között fontos megemlíteni a 1366 x 768-as felbontást (ez félúton van a kétféle Air modell között), az USB 3.0-s és HDMI-kimeneteket, az 1.3 megapixeles webkamerát és az AMD Radeon HD6470M-es grafikus egységet. Azért izgulhatnak, hogy az Apple nehogy beperelje őket is, elég csak az egységes alumínium fémvázas borítást és az üveg alapú touchpad-et említeni, a billentyűzet háttérvilágítása helyett ugyanakkor megelégedtek a külső vázon végigfutó fénycsíkokkal.

Előreláthatólag novemberben kezdődik az U300s forgalmazása kétféle színben, 1200 dolláros induló ár mellett (~ 235.000 Ft), tehát rafinált módon a 13-as Air-modellek alá pozícionálták a modellt.

5 hozzászólás

 1. Marcell

  2011. szeptember 16. péntek at 16:57

  Hiába ugyanaz a hardver, a szoftver miatt az air sokkal gyorsabb les

 2. Marcell

  2011. szeptember 16. péntek at 16:57

  *lesz

 3. Scoo

  2011. szeptember 17. szombat at 01:10

  Erre is lehet tenni Lion-t szoval ezt benezted.

 4. zs

  2011. szeptember 17. szombat at 09:40

  Hihetetlen, hogy mekkora Apple reklám ez a Lenovo laptopról szóló cikk.

  “Feltűnő, hogy mindezek a paraméterek a MacBook Air-t másolják”
  Nem a rágott almáé volt az első ultralapos laptop, csak az ő reklámjuk volt a leghangosabb és a kávémcdonaldsba (Starbucks) járó, sekélyes divatmajmok a csillogó reklámokból szerzik a fals információt.

  “Azért izgulhatnak, hogy az Apple nehogy beperelje őket is”
  A marketingeseiknél csak a jogászaik vannak többen. A Samsung Galaxy Tab esetében pl. a Tab ellen felhozott vádak fele még a monitoromra is ráillik, a maradék többsége pedig (többnyire ergonómiai szempontból) teljesen kézenfekvő. Nevetséges, hogy a Lenovo ne forgalmazhassa az alumíniumházas laptopját, mert egy másik gyártónak már van ilyenje.

  @Marcell: Még jó, hogy nem azt írod, hogy az OS 10-ben kevesebb a for ciklus, mint bármiben, vagy magától vásárol még memóriát a gépbe. :D Netán tesztelted mindkét vasat? A Lenovora saját magad fordítottad a Gentoot, hogy nyerj még pár nanoszekundumot? Vagy ez egy szokásos, teljesen alaptalan, elfogult megnyilvánulás volt egy inkompetens Apple fanboytól?

 5. Bob

  2011. szeptember 17. szombat at 17:09

  Jól leosztottak :D

  Am megv a Lenovo a világ leggyorsabban növekvő piacának vezető szereplője, mely az IBM PC-üzletágának megvásárlásával a világ harmadik legnagyobb PC szállítóvá lépett elő.

  Lehet az apple nem szeretne pereskedni :)