Ultrahangos hangfalak – tökéletes hallucináció

By  | 

A Klang hangszórói nem csak jól néznek ki, hanem különlegesek is, hiszen ultrahangot bocsátanak ki. Nagyjából 20 Hz a legmélyebb, 20 000 Hz a legmagasabb hang, amit még mi, emberek képesek vagyunk érzékelni. A 20 Hz-nél alacsonyabb frekvenciájú rezgéseket infrahangnak, a 20 000 Hz-nél magasabb frekvenciájú hangokat ultrahangnak nevezzük. Emberek számára nem hallható, de az állatok közül sokan hallják, közismert, hogy a kutyák reagálnak rá. A denevérek és a delfinek maguk is állítanak elő ultrahangot a tájékozódásuk során. A Klang a maga 30 000 Hz körüli hangkibocsátásával mégsem kutyáknak készült, hanem mi emberek is jó hasznát vehetjük egy házimozi rendszer részeként.

A 30kHz-es spotlámpa fényként szűk sávban irányított hang alapból nem hallható, de amit megtörik valamilyen tereptárgyban, legyen az a fal, egy bútor vagy a fejünk az hallható lesz. Olyan mintha a fal zenélne (így pl. tökéletesen szimulálhatók a házimozi háttérsugárzói) vagy a fejünkben hallanánk valami belső hangot, amit egy méterrel arrébb lépve már nem hallunk. A szoba egyik felében zenét hallgathatunk, miközben a másik felében csend van (mondjuk ha nagyon ragaszkodunk hozzá, akkor ez egy fejhallgatóval is elkövethető).

Illetve nem véletlen, hogy a hangsugárzók kis szatellit tányérokra hajaznak: a hang fókuszálható, azaz a szórása állítható, valamint a pontos iránya és távolsága is beállítható, így láthatatlan virtuális hangszórókat hozhatunk létre a térben.

A Klang hangszórók egyelőre koncepció fázisban vannak, de a mögöttes technológia valós, így csak idő kérdése, hogy valós, megvásárolható termék formájában is megjelenjen. Illetve a tovább után egy 4 perces videóban is megtekinthető a működési elv. Ha valaki nagyon unja az elejét, akkor 2:45-höz érdemes tekerni, ahol mint belső hang szívatják a dolgozatot író alsósokat.