A rák ellen teker a Tweetelő bringa

By  | 

A Tweetelő mosógép, teáskanna és sportcipő után itt a saját személyiséggel megáldott Tweetelő bringa. A lényeges különbség, hogy most nem egy öncélú fejlesztésről van szó, hanem egy jól átgondolt koncepcióba illesztve a rákból felépült hétszeres Tour de France győztes Lace Armstrong által alapított LiveStrong alapítvány támogatásán keresztül veszi fel a harcot korunk egyik legpusztítóbb betegségével a rákkal.

Egy vállalkozó kerékpáros (Janeen) augusztus 1.-én elindult New Yorkból a Nyugati-part irányába, hogy 2-3 hónap alatt keresztülszelje az Egyesült Államokat. A Precious névre hallgató bringát felszerelték minden létező szenzorral, mely minden 5. percben automatikusan (vagy manuális gombnyomásra) leolvasott adatok, értékek alapján összeállít egy frappáns, teljesen emberi  140 karakteres Tweet bejegyzést. Például, ha nagy melegben lejtőn felfelé halad, akkor nem a precíz adatokat küldi ki Tweetbe (pl. 34 fok, 8%-os lejtő, 11km/h), hanem valami hasonlót: „Izzad a láncom, mint állat remélem hamarosan lefelé gurulás lesz üresben”.

A biciklire aggatott kütyük a következőket figyelik folyamatosan: időjárás, hőmérséklet, páratartalom, emelkedési szög, fordulatszám, sebesség, irány, GPS pozíció. Az adatok 5 percenként SMS-ben kerülnek továbbításra a csapat által fejlesztett Tweeter API-nak, mely az adatokat kielemezve összeállít egy általában vicces hangvételű csiripet.

A Yes I am Precious website-on térképen követhetjük a bringát, látszik a valós a sebesség, hőmérséklet és az eddig az alapítvány száméra gyűjtött pénz is. Sőt olyan extra infók, adatok is megjelennek, mint az út eleje óta előfordult esős napok száma, hányszor kellett kóbor kutya elől menekülni, hányszor dudáltak rá autóból, hány éjszakát kellett a szabadban tölteni, vagy hány kutyát/macskát sikerült elütni (vagy inkább útközben látni.) Videó a tovább után!