SmartWatch

By  | 

Nem tudom ki hogy van ezzel, én egyre ritkábban hordok órát, csak azért, hogy tudjam mennyi az idő. Ott figyel a pontos idő napi 12+ órában a taskbar jobb alsó sarkában 45 cm-re az arcomtól, reggel a konyhában a mikrón, az autóban dugóban ülve a műszerfalon, a hálóban a plafonra projektálva, a köztes időkben pedig ott a mobil a zsebben. Persze a design, öltöztető, kiegészítő funkció miatt néha felpattintja az ember. Persze egy sokszámjegyű összegért begyűjtött óra nem csak azért van, hogy megnézzük hány óra, legalább akkora, ha nem nagyobb státuszszimbólum, mint egy autó.


balra: A. Lange & Söhne Tourbograph "Pour le Mérite" ($508,900 ~ 115 millió Ft)
jobbra: iPod Nano + iwatchz óraszíj (kb. 60 ezer Ft)

Szóval, aki nem ez utóbbi miatt választja, az még olcsón villanthat egy jófajta LED órával, amiről csak saját maga vagy még ő sem tudja leolvasni a pontos időt, vagy el lehet kanyarodni a funkcionalitás irányába. Az időkijelzésen felül. A 80-as évek rendkívül menő számológépes óráit szintén szükségtelenné teszik a zsebünkben lapuló mobilok.

A mobilok egyeduralkodó helyzetét és az órák háttérbe szorulását felismerve pár éve elkezdtek megjelenni a különböző Bluetooth órák, melyek az adott gyártó telefonjára kapcsolódva általában hívásinfók megjelenítésére képesek, anélkül, hogy a zsebünkben, táska alján kellene kutakodnunk mobilunk után.


A Maratac szíj iPod Nano-hoz ($17)

A következő szintet a tavaly ősszel megjelent hatodik generációs iPod Nano megjelenése jelentette. A clickwheel-től, gomboktól megszabadított mp3 lejátszó egy 4×4 cm méretű 8,8mm vékony érintőképernyővé zsugorodott, ami gyakorlatilag nem nagyobb, mint átlagos férfi karóra és a kijelzőjén, akár digitálisan, akár az analóg mutatók imitálva többek között az idő is megjeleníthető. Ezt akarva vagy akaratlanul, de az Apple nem ismerte fel,viszont cápaként torpedózták meg a piacot a dizájnerek, ügyes kis startupok és apple kiegészítő- és óraszíjgyártók. Nehéz megmondani ki volt az első. Talán az egyedi óraszíjgyártó Maratac (vagy egy vásárlójuk), akiknek tervezniük sem kellett, mert alapból volt olyan szíjuk, amivel az iPod Nano csuklóra erősíthető. Aztán érkeztek az egyre komolyabb és direkt a Nano-hoz tervezett kit-ek. Gumírozott és fém foglalattal, védőburokkal, olcsó műanyagok és igényesen megmunkált darabok.


A legújabb próbálkozás az inPulse, mely egy egyszerű kinézetű, de teljesen testreszabható órát kínál. Bluetoothon keresztül kommunikál több telefontípussal. Elsősorban a Blackberry-t támogatja, de Androidos telefonokon is sikerrel tesztel, sőt jailbreakelt iPhone-nal, vagy akár Mac OS X-et, Windows-t vagy Ubuntu-t futtató laptopkokkal is kommunikál. Adatokat nem csak fogadni, de küldeni is tud. A mellékelt SDK-val (majdnem) bárki egyedi app-okat fejleszthet rá. Az óra oldali kód C-ben, a PC oldali példák Python-ban, míg az Androidos, Blackberry-s appok Javaban íródtak.

Beprogramozhatjuk az eddig ismert funkciókra, azaz megjeleníthetünk egy egyedileg dizájnolt digitális vagy analóg mutatókat szimuláló órád az OLED kijelzőn, kijelezhetjük a Blackberrynkre érkező üzeneteket, de elmehetünk vadabb irányokba: léptethetjük az iTunes számokat, megnézhetjük romantikus vacsora közben, hogy mennyi a szerverünk ping-je, az OTP árfolyama, hogy áll a focimeccs és ha fogadtunk hogy állnak az odds-jaink. Nézhetünk időjárást befűzhetünk RSS és Twitter csatornákat. Prezentáció közben Power point slideokat is lapozgathatunk csuklóból, de elvetemültebb arcok már egy 3D Doom klónt is lefejlesztettek az órára, am nem  nyújt túl nagy élményt, viszont jól bemutatja a gyakorlatilag határtalan lehetőségeket.

A hardveres oldal nem túl erős, de egyelőre egy gyorsan piacra dobott első generációs sorozatról van szó:  3,2 cm képátlójú 96×128 pixeles színes OLED kijelző (nem touch), 52MHz-es ARM7 microcontroller, 32kB a kód részére és 8kB RAM,  Bluetooth 2.1 (L2CAP), PC-ről vezeték nélkül programozható, vibráló motor,  150mAh lithium-ion aksi, microUSB-ről tölthető, az aksi max. 4 napig bírja, de apróbetűben írják, hogy folyamatos bluetooth használat és intenzív prociigényű alkalmazások mellett napon belül is megadhatja magát. Maga az óraház igényes, anodizált aluból CNC esztergálással készül. Árcetli: $149 (29 990,- Ft)

Az iPod Nano a csuklón vonal egyelőre szimpatikusabb, de ha kerülne bele Bluetooth akkor is max. iPhone-nal kommunikálna. Leginkább egy iPod Nanohoz hasonló méretű, ahhoz hasonlóan óraként is használható, de Androidos kis érintőképernyős csuklókütyü lehetne érdekes. A Sony Ericsson LiveView pont ilyen, bár tavaly ősz óta nem nagyon lehetett róla hallani.
Igaz minden ilyen smartwatch kategóriába eső óra egyetlen dologgal könnyítő meg az életünket (ha ez számít egyáltalán), hogy nem kell a zsebünkbe, táskánkba nyúlni, hanem bizonyos infókat egyszerűbben, gyorsabban, diszkrétebben a csuklónkon is meg tudunk jeleníteni, tekinteni. Egyébként pedig mindent tud a mobilunk, csak okosabban, gyorsabban, nagyobb kijelzőn, saját internetkapcsolattal.

iPod Nano szíjak, árak, linkek és inPulse videók a tovább után!

inPulse videók: