A túlautomatizált koliszoba

By  | 

Derek Low, mint minden új közösségbe beilleszkedni próbáló fiatal rögtön az elején szerette volna elnyerni a többiek elismerését és gyorsan definiálni helyét a hierarchiában, megmutatni mihez ért. Derek nem az gólyabálos arconpörgést választotta, hanem koliszobáját automatizálta. A Berkley kollégiumáról lévén szó a mérce azért magasra volt téve. A kicsit túlzásba vitt szobaautomatizálást csak B.R.A.D.-nek (Berkeley Ridiculously Automated Dorm) hívja a szoba büszke bérlője.

A szobában minden távvezérlehető vagy egy távirányítóról, vagy iOS alkalmazás segítségével iPhone-ról, iPad-ről vagy simán hangvezérelhető. A szóbeli utasításokat a MacBook dolgozza fel és értelmezi. Elhúzható a függöny, minden lámpa, világítás külön kapcsolható, csak úgy mint a zene vagy a party kellékek, mozgásérzékelők figyelik, hogy mikor érkezik haza a lakó. Reggel 7:59-kor automatikusan elhúzódnak a függönyök, felkapcsolódnak a lámpák, és teljes hangerőn megszólal Justin Bieber Baby c. száma, így garantált az ágyból kipattanás.

Derek programozott pár makrót is, így egyetlen utasítással vagy gombnyomással egyszerre számos funkció aktiválható párhuzamosan, így a szoba hangulata, funkciója gyorsan megváltoztatható. Ilyen a csajozós mód (besötétít, lassan forog a disco gömb és felcsendül egy Elton John szám:), házifeladat módban minden zavaró dolog, fény és zene lekapcsol, csak az íróasztal lámpa világít, a party módot pedig egy az ágy szélére szerelt, interkontinentális rakétaindító gombhoz hasonló nagy piros kapcsoló indítja: besötétítés, masszív zene, a discogömb mellett pedig a lézerek, fényfestés és a stroboszkóp is bekapcsol, ami a koleszudvarról is látványos, egyértelmű hol lesz a buli.

Az egész cucc költségvetése párszáz dollár és Derek saját websiteján precízen ledokumentálta a hozzávalókat, összeszerelést.

11 hozzászólás

 1. koztit

  2012. május 5. szombat at 13:44

  jó nagy kamu ez az egész… jó lassan reagál a gép az utasításokra,meg nem hiszem,hogy egy vezérelt lámpa lekapcsolásnál kapcsoló hang lenne:D bár lehet,hogy sokan beveszik ezt …a bölcsész csajok biztos:D

 2. okosab vagyok mint te

  2012. május 5. szombat at 13:56

  Nem kamu, te meg jó hülye vagy (:

 3. asd

  2012. május 5. szombat at 15:37

  Persze, pár száz dollár, ha már megvan az iPhone, iMac, iPad és minden más.

 4. zsivago

  2012. május 5. szombat at 15:41

  Nem kamu…én is csináltam ilyet…a 230V-os relének bizony van hangja ha be vagy kikapcsolod

 5. kislány a kocsiból

  2012. május 5. szombat at 16:28

  olyan kintről mintha hegesztenének a szobába :D

 6. Rocko

  2012. május 6. vasárnap at 11:46

  és ettől ő különb, mint a többi cigány :)

 7. PFF

  2012. május 6. vasárnap at 12:32

  Hol a hűtő tele sörrel és whiskyvel? Vagy valahol egy kis kannásbor? Ez nem kollégista, hanem unatkozó szobalakó növény…

 8. shg

  2012. május 6. vasárnap at 21:27

  valami finomabb megoldással is mozgathatná a függönyt….. ez így eléggé fapados. elég ha 5x ennyi idő alatt reagál, de valami csigaáttétes magnómotorral mozgathatná inkább.

 9. Qwerc

  2012. május 7. hétfő at 11:25

  Azt hittem, hogy ezen a bolygón nem lehet egyedül egy szobát bérelni a felsőoktatásban. Legalábbis nálunk egy ekkora szobába biztos bezsúfolnának legalább 4 embert.

 10. srbazsi

  2012. május 16. szerda at 00:52

  hogyne lehetne. én pl londonban vagyok, mindenkinek saját szobája van, kivéve ha külön kéred, hogy megoszthasd, de arra van ilyen twin room, hogy a tesóval/haverral, meg van pároknak is…

 11. Ulmus

  2012. május 20. vasárnap at 18:36

  Hát igen nem egy gyors szerkezet! :D

  Én Németországba vagyok és itt a városba csak 1 ágyas szobák vannak….
  Megvan előnye és hátránya is…