Interaktív vonatablak

By  | 

A vonatozás időnként végtelenül unalmas tud lenni, hiszen az idő legnagyobb részében sajnos nem vadregényes tájak vagy épp nevezetességekkel teletűzdelt látványos útvonalak mentén utazunk, hanem legjobb esetben csak szántókon vagy ipari telepeken keresztül. A japán Salad nevű audiovízós csoport némi kiterjesztett valóságot imitáló látványvilággal próbálja meg feldobni az egyhangú zötykölődést, projektjüknek találó módon a Touch the Train Window nevet adták („Érintsd meg a vonat ablakát”).

Egy Microsoft Kinect hardverét vették mindehhez kölcsön egy GPS-egységgel egyetemben, és egy openFrameworks szoftver segítségével egy olyan AR-rendszert fejlesztettek ki, ami egy iPhone és egy projektor segítségével teljesen élethű tájképeket varázsol az ablakokra. Persze nem statikus diavetítésre kell gondolni, mi utasok is aktívan kivesszük a részünket a tájkép átrajzolásából. Ezentúl télen nem csak a bepárásodott ablakra rajzolhatunk az ujjunkkal, hanem az ablak egy-egy pontjára bökve máris egy új objektumot adhatunk hozzá az összképhez, ami ráadásul tökéletesen belesimul a környezetbe.

Nem is tudunk elképzelni olcsóbb utazást annál, minthogy egy hosszú menetidejű Intercity-járaton üldögélve megcsodáljuk útközben az Eiffel-tornyot, a római Colosseumot és a Stonehenge-t anélkül, hogy a lábunkat is  kitennénk a kabinból vagy épp az országból. Ha pedig nem városi környezetre vágyunk, pár léggömb és repkedő madár is ugyanúgy megteszi. Csekkoljátok a videót, hogyan is működik az interktív ablak: