Skidome Denmark: beltéri síelés egy hatágú hópehelyben

By  | 

A dán CEBRA építészcég a Danski utazási irodával együttműködve egy alpesi stílusú síelőcentrum kialakítását tervezi a dán Randers városában, az ország hatodik legnagyobb településén.

A beltéri síelésre is alkalmas Skidome Denmark pályáit a francia Alpe d’Huez-beli síközpont ihlette, viszont a Skidome összesen közel 3 km-nyi mesterséges lejtőt kínálna majd, valamint minden olyan egyéb kapcsolódó szolgáltatást (freestyle park, hotel, éttermek), ami megszokottnak mondható egy modern síparadicsomban.

A Skidome-ot egy hatágú, hópehelyre hasonlító alaprajzra álmodták meg három hatalmas, egymást keresztező boltív formájában, ami a mintegy 100.000 négyzetméteres alapterületével egyben a világ legnagyobb beltéri síparkja is lenne, ebből belül kb. 70.000 nm2-t tennének ki maguk a sípályák, így ha elkészül, nyomban el is hódítaná a dubaji Skipark-tól az elsőséget, ott ugyanis „csak” 22.500 négyzetméteren kínálnak fedett pályás lesiklást, továbbá méltó vetélytársa lenne a svéd Skipark 360-nak, aminek a tervek szerint hamarosan megkezdődik hivatalosan is a kivitelezése.

A hópelyhes központban egészen pontosan hat belső és két külső lesiklópálya fog helyet kapni a három boltív belsejében és azok tetején, egyenként 700 méteres szakaszokkal és akár 110 méteres magasságban, vagyis szó szerint nem kispályás beruházásról van szó. Mindegyik pályához külön libegő fogja szállítani a sízőket, valamint terveznek lifteket is, ami összeköti majd a boltíveket a pályákkal,  továbbá színkóddal látják majd el az egyes lesikló-szakaszokat aszerint, hogy kezdő vagy épp haladó pályáknak számítanak.

A beltéri lesiklások közben is lehet majd a kilátásban gyönyörködni, hiszen a homlokzatot perforált és lyukacsos szerkezetűre tervezik, és az egésznek különleges hangulatot fog kölcsönözni a Skidome elhelyezkedése, ugyanis a boltívek csápjai a helyi Gudenå folyó fölé nyúlnak majd.

Az egyik boltív tetején a legprofibb „feketeöves”síelőknek tartanak fenn egész évben egy külön szakaszt, a többi tetőtéri pályán pedig a BMX-esek és a gördeszkások garázdálkodhatnak kedvükre, ám marad hely sima parkoknak is némelyik boltíven, hogy ne csak minden a télisportról szóljon. A Skidome Denmark építésének kezdete egyelőre még nem ismert, mindenesetre jó eséllyel eggyel gyarapodni fog a téli olimpiák lehetséges európai helyszíneinek listája.

1 hozzászólás