Sony BRAVIA 2010-es felhozatal

By  | 

A Sony sem tétlenkedett az elmúlt évben, közel 40 új TV-t mutattak be a CES2010-en. LCD, LED, Full HD 3D, online kapcsolat és monolit design az idei év hívószavai.

Megjelenésében mindenképpen az minimalista, monolit dizájnos NX800-as viszi a pálmát. A kőre hajazó szálcsiszolt alu talpazatba pengeként ékelődik a 132 cm-es szupervékony kijelző. A talpazat a fizika törvényeit meghazudtolva tartja a hátrafelé 6 fokban billenthető képernyőt, így egészen alacsony bútorokról is élvezhető.

Az új modellek, így az NX700 is beépített Wi-Fi segítségével biztosítják a vezeték nélküli internet csatlakozást és a teljes képernyős videók átvitelét például a YouTube és a Dailymotion oldalairól egyenesen a BRAVIA képernyőre. Még arra is van lehetőség, hogy bepótoljuk az elmulasztott tévéműsorokat. A BRAVIA minialkalmazásaival elérhetjük a Flickr-t, Twitter-t, Facebook-ot vagy más közösségi oldalakat.

És igen a Full HD 3D. A tavalyi CES-en robbantak be először a 3D tévék, de idén lesz először, hogy bárki haza is viheti őket. Speckó szemüvegre ugyan szükség lesz, de a piros-kék lencsés kartonszemüveget legalább elfelejthetjük. Az új Full HD 3D tévék, például az LX900 innovatív 3D technológiája aktív zár (active shutter) szemüveggel működik, amely felváltva továbbítja a jobb és a bal szemnek szánt képeket Full HD minőségben. Ez a 3D technológia a mélység egyedülálló érzetét kelti. Olyan, mintha a tárgyak kiemelkednének a képernyő síkjából, legyen az egy PS3-as játék vagy egy Blu-ray film.

A HX900 más új BRAVIA modellekkel együtt a legfejlettebb mozgókép-technológiánkkal van felszerelve. A Motionflow 200 Hz PRO egy hagyományos 50 Hz-es tévékhez képest négyszer annyi képkockát biztosít, a döcögösmentes, szuperfolyamatos sport- és akciójelenetek érdekében. A Motionflow 200 Hz PRO a képek homályosságát csökkentő funkció segítségével éles, részletgazdag képeket eredményez; az innovatív Backlight Blinking technológiát aktiválva pedig valódi moziélményt kínál.

Az új BRAVIA LX900 intelligens jelenlét érzékelője arcfelismerő technológiával képes megállapítani, hogy ki nézi a készüléket. Ennek megfelelően elhalványítja vagy kikapcsolja a képernyőt, ha senki nem nézi, figyelmezteti a gyerekeket, ha túl közel ülnek, illetve optimalizálja a képet, ha nem közvetlenül a készülék előtt ülünk.
Az új BRAVIA TV-k ezen kívül számos öko-funkcióval rendelkeznek. Ilyen az energiatakarékos kapcsoló vagy a fényérzékelő, amely a képernyő fényerejét a környezeti megvilágításnak és színhőmérsékletnek megfelelően optimalizálja.

A HX900 és más új BRAVIA tv-készülékek az intelligens dinamikus full LED háttérvilágítás segítségével optimalizálják a képet. Ez az technológia helyi tompítást alkalmaz a LED háttérvilágítás egyes területein, az eredmény pedig a legfehérebb fehér és a legfeketébb fekete színek, valamint a moziélményt idéző kontraszt.
Az Edge LED háttérvilágítás, például az új EX700 modell esetén hozzájárul az elképesztően vékony kivitelhez. A tévé így bármilyen térben könnyen elhelyezhető, és energiahatékonysága is jobb, mint a hagyományos készülékeké.

Az új modellek már előrendelhetőek, de csak nyáron érkeznek. Egyelőre az NX800-as sorozat ára ismert. A legkisebb 46 collos 116 cm-es verió $2799 (529 900,- Ft), míg a legnagyobb 60 collos (152 cm) $4599 (875 900,- Ft) lesz.