Samsung Navibot robotporszívó teszt

By  | 

A takarítás, mosogatás, otthoni rendfenntartás és minden ezzel járó kellemetlen tevékenység igazi szélmalomharc, ezért aztán a nekikezdéshez szükséges motiváció is rendkívül alacsony. Kinek van kedve polcokat törölgetni, szőnyegeket porszívózni amikor 1 hét múlva porosak, koszosak lesznek megint és ez ellen nem tehetünk semmit. Vagy elviseljük, vagy eltüntetjük. Nem beszélve arról, hogy kevés rosszabb dolog van, mint szombat reggel porszívó hangra ébredni.

A legtöbb fájdalmas, felesleges időpazarlás házimunkát egész jól sikerült gépesíteni. A mosógép és a mosogatógép is felülteljesíti azt, amire képesek lennénk. A vasalás automatizálása még gyerekcipőben jár, de ingvasaláshoz legalább már vannak drága készülékek. Robotporszívók is léteznek évek óta, de elég borsos áron, de most hogy felülről-lefelé áttörték a 100 ezer Ft-os fájdalomküszöböt, ideje volt, hogy közelebbről is megismerkedjünk eggyel. A Samsungtól nemrég kaptunk egyet kipróbálásra. Samsung Navibot SR8845 robotporszívó teszt következik:


A kicsomagolás, összeszerelés rendkívül egyszerű volt. A dobozban található maga az UFO alakú robotporszívó, melynek átmérője 35 cm. Előkerül a dokkoló/töltő állomás, a Virtual Guard (erről később), a távirányító és kisebb kiegészítő kellékek, mint a tisztítókefe vagy a távirányító-tartó. A megjelenésre, dizájnra, kivitelezésre nem lehet panasz, a formás kütyü a tetején lévő LCD kijelzővel inkább hasonlít egy szórakoztató elektronikai készülékre, mintsem egy háztartási gépre. A porszívó gyárilag össze van szerelve, porzsák be van helyezve, így 2 óra töltést követően kezdődhet a móka, addig ismerkedünk a vaskos felhasználói kézikönyvvel.

A Navibot robotporszívó nem kevesebb mint 38 érzékelővel rendelkezik: körben 7 ütközésérzékelő, 6+2 Virtual Guard érzékelő, 3 szintkülönbség érzékelő (így nem esik le a lépcsőn, de át tud mászni a küszöbön), 2 tárgyérzékelő, 1 forgásérzékelő, 2 felemelésérzékelő, 3 elakadásérzékelő, töltésérzékelő, kamera, porzsáktelítettség érzékelő, útvonaltervező, dokkolóérzékelő.

A Virtual Guard a virtuális villanypásztor, mint a Mission Impossible-ben infrakerítést húz a védendő objektum elé (pl. nagymamától örökölt kínai padlóváza, kaktuszgyűjtemény, Guinness – kísérlet kártyavár stb.) melyről a robotporszívó, mint láthatatlan falról lepattan.  A virtuális kerítés hossza 1-4 méter között állítható. A Virtual Guardnak van még egy extra, ajtó funkciója is: beprogramozhatjuk, hogy addig ne engedje át a Navibot-ot az egyik szobából a másikba, amíg nem takarította ki teljesen.

Ami a takarítást illeti összesen 6 féle üzemmód közül választhatunk. Ezt megtehetjük mind a porszívón lévő gombok nyomogatásával vagy a távirányító segítségével. Automatikus módban a készülék a tetején lévő kamera segítségével (30 képkocka/mp) a plafont és a bútorok alját pásztázva feltérképezi (Visionary Mapping rendszer), és egyszer bejárja a lakást és igyekszik azt kitakarítani. Ha levertük a hamutálat vagy úgy kajáltunk a TV előtt, hogy tiszta morzsa lett minden körülöttünk, akkor válasszuk a „takarítás egy helyben” funkciót. Ekkor a Navibot egy kb. 1,5×1,5 méteres területet jár be csigavonalban és igyekszik onnét mindent felszippantani. A „Maximális módot” választva a Navibot kifáradásig dolgozik, ha kell 3x is végigmegy a hálószobán, addig takarít, amíg le nem merül. Ha az automata mód nem végzett tökéletes munkát, akkor a hátrahagyott porcicákat a „Manuális módot” választva – a készüléket a távirányítóval vezérelve – levadászhatjuk (vagy hergelhetjük házikedvencünket). „Perem módban” az akadályérzékelő amikor takarítás közben akadályt észlel, a robotporszívó lelassít, hogy a minimálisra csökkentse az ütközés mértékét. Az ütközés mértékének csökkentésében az ütközésérzékelő is segít. A porszívó így a lehető legjobban meg tudja közelíteni a falakat, szegélyeket, sarkokat, de így is marad néha manuálisan eltávolítanivaló.  „Időzített takarítás módban” a porszívó a beállított időben kezdi meg a takarítást. A kisebb motor miatt kisebb zajt is produkál, így ha otthon vagyunk is elviselhető, de a lakásban mászkálással legalább nem zavarjuk meg a tájékozódás közben, ha azután indul, miután reggel elmentünk (még a betörőket is elriaszthatja, ha takarítás hangot hallanak).

Real-life teszt, benyomások, tapasztalatok:
Navigációban, közlekedésben, mesterséges intelligenciában abszolút felülmúlta a várakozásokat. Például a töltőről elindulva, amikor először falnak ütközik a fordulást követően az érzékelők segítségével azonnal beáll valamelyik fallal párhuzamosan v. merőlegesen és szisztematikus kígyóvonalban mindig derékszögben faltól-falig takarít, ha akadályba ütközik korrigál. A tetején lévő kamerának köszönhetően (majdnem) mindig tudja merre jár, nem fogalom nélkül random szaladgál, hanem mindig valami logika szerint célirányosan. Ha az aksitöltöttség 20% alá esik a lakás bármelyik pontjáról visszanavigál a dokkolóhoz és ha nem is elsőre, de pár próbálkozásból rá tili-tolizza magát a töltőre, hogy megújult energiával folytathassa a munkát.

Rugalmas, speckó felfüggesztése ellenére terepjáró képessége sajnos már nem ilyen erős, volt, hogy küszöbön fennakadt, illetve a vastag szőnyegeket sem kedveli és azok sem kedvelik őt. Ami viszont rendkívül jó és hasznos, hogy 93 mm-es magasságával szinte bárhova befér, oda is, ahova a bejárónő nem vagy nekünk sincs kedvünk behasalni. Lazán befért a hálószobában a franciaágy alá, aminek a közepét azért hagyományos eszközökkel csak nehezen lehet elérni, begurult a nappaliban a fémlábas ülőgarnitúra alá, sőt a 10 cm-es lábakon álló beépített szekrények alá is beküzdötte magát csont nélkül.

Takarítási hatékonyság: méreteiből és aksis kialakításából adódóan hátránnyal indul, ami a szívóteljesítményt illeti. Elől kétoldalt egy-egy kiálló forgóseprűvel rendelkezik, ami a Navibottól 5-6 cm-re lévő porcicákat is képes bekanalazni, melyeket miután maga alá söpörte a hátsó széles forgókefe martalékává válnak és a műanyag, mosható portartályban végzik. Ha régóta nem volt takarítva és látványos a por, akkor elsőre ne várjunk csodát. Legjobb ha szobánként haladunk. Maximum módot választjuk és rácsukjuk az ajtót, majd 20 perc múlva benézünk hogy áll a dolog, azaz legalább 3x végig kell haladnia egy területen, hogy szemmellátható különbség legyen, de így is előfordul, hogy a távirányítóval manuálisan vezérelve egy két szegélyhez vagy sarokhoz még oda kell navigálnunk, ami egyébként izgalmas feladat (nem úgy mint a hagyományos porszívózás).

Március 16-án jelentették be a következő generációs modellt, mely okostelefonnal vagy Galaxy Tab-bel irányítható, a porszívó élő kameraképe a tableten megjeleníthető

Verdikt: kezelése, használata rendkívül élvezetes, igazi robottechnológia a lakásban, de valószínűleg mérete, teljesítménye miatt a bejárónőt vagy a 2000W-os takarítógépet nem helyettesíti, viszont nagyon jól kiegészíti azokat! Leghatékonyabban nagy kiterjedésű kemény felületen (parketta, járólap stb.) működik, illetve nagyon hasznos segítség a bútorok alatti, nehezen hozzáférhető helyek takarításban. A robotporszívót akár minden másnap bekapcsolhatjuk, vagy beidőzíthetjük, amikor nem vagyunk otthon, segít a mindennapos tisztaság fenntartásban, cserébe a heti nagytakarítást (amit sajnos nem helyettesít) kitolhatjuk mondjuk 3 hetire. Árcetli: 89 990,- Ft

Levezetésnek: Samsung Navibot: Whatever you do, you clean your floorviral videó:

6 hozzászólás