A London Eye-t is lekörözi a giga szélturbina

By  | 

A megújuló szélenergia előállítása az egyik legkisebb terhelést rója a környezetre, miközben annak költsége is rohamosan csökken, így egyre versenyképesebbé válik. Európában Németország jár az élen, de ha lakosságra vetítjük a szélturbinák által előállított energiamennyiséget, akkor Dánia áll a dobogó tetején, sőt 1979-ben a szélturbinák itt kerültek először sorozatgyártásra. A dán Vestas már akkor ott volt az elsők között.

Most három évtizeddel később a világ legnagyobb szélturbinájának elkészítését tervezik és abból sem egyet szándékoznak legyártani, hanem egy tengerre telepített offshore szélturbina farm kialakítása a cél. A Vesta V164-7.0 MW turbinája minden eddigi próbálkozást felülmúl. A modell nevében megbúvó 164-es szám, a méterben kifejezett átmérőt jelenti, ami 20%-kal nagyobb, mint a London Eye óriáskereke. A V164-es terveit egyébként Londonban mutatták be ezért gigantikus méreteit londoni nevezetességekhez hasonlítva szemléltették.

Magassága 187 méter, mely az Uborka toronyház (The Gherkin) mellé állítva hét méterrel haladja meg annak csúcsát. A turbina lapátjai 4,6 méter átmérőjűek a tövüknél, így egy londoni emeletes busz simán behajthat, mint egy alagútba, anélkül, hogy levinné a turisták fejét. Sőt nem is egy, hanem akár 9 busz is, hiszen a lapátok kerek 80 méter hosszúra sikerültek. A lapátok által beforgott felület pedig 3x akkora, mint a Wembley Stadion pályájának területe. Ezek a hatalmas méretek pedig nem kevesebb, mint 7 megawatt energia elállítására képesek. Ez a mennyiség közel 2000 amerikai háztartás (ahol azért minden szobában megy a TV, ha kell, ha nem) energiafelhasználását fedezi.

Az első prototípusokat jövő év végére kívánják megépíteni, míg a sorozatgyártás 2015-ben kezdődhet meg.
Videó a tovább után!

3 hozzászólás