Ricoh GR digital III – minőségi kompakt

By  | 

Épp ugyanúgy, ahogy laptopvásárláskor sem szerepel az Averatec a TOP5 megfontolandó között, ugyanúgy digitális fényképezőgépben sem valószínű, hogy egy Ricoh végezne a kívánságlista élén, pedig szintén érdemes szemügyre venni.

A Ricoh nagyon helyesen nem követte a birkacsordát és nem szállt be az ISO- és a megapixelháborúba, hanem értelmes, minőségi fejlesztéseken munkálkodott, így a kettes sorozat után a Ricoh GR Digital III prémium kompaktba egy a magasabb szegmensben is kiemelkedő fényáteresztő-képességű F1.9-es optika került. A nem cserélhető objektíves gépek közül utoljára hasonló F2.0-es a Canon G3-ban volt (azóta is az van), aztán egyszer csak az F2.8 vált a sztenderdé (még a G sorozat újabb modelljeiben is.)

Na de vissza a Ricoh-hoz. Az új GR III-as képfeldolgozó processzornak hála javult a zajszűrés, így az új proci+optika kombóval már ISO100-on tudja azt, amit II-es sorozat csak ISO200-on tudott. Gyenge fényviszonyok mellett is remek képeket lőhetünk és az autofókusz is sokat gyorsult. Biztonságosan frissíthető firmware és kiegészítők sora teszi még vonzóbbá. Már csak az árcetlin szereplő szám ($870 ~ 159 900,- Ft) és az optikai zoom hiánya tántoríthat el. Pár hét múlva érkezik.