Golyóálló pápa-riksa 60 milláért

By  | 

Ferenc pápa beiktatása óta folyamatos stresszben tartja, kikészíti a katolikus egyház vezetőjének biztonságát garantáló 100 svájci gárdistából álló pápai hadsereget, hiszen a biztonsági intézkedésekre nagy ívben téve simán átlépi a kordonokat és belép a tömegbe, hogy lekezeljen a hívekkel, a pápamobilnak pedig egyelőre a közelébe se ment. A pápamobilt II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylet után vezették be és általában valami durva benzinzabáló alapjaira építették, mint például egy átalakított G-osztályos Merci, bár XVI. Benedek már egy lényegesen zöldebb gáz/elektromos hibrid ML430-as merdzsóval furikázott.

papamobil-riksa-01

A brit ETA egy érdekes áprilisi tréfának is beillő koncepcióval állt elő: emberi erővel hajtott golyóálló pápa-riksát terveztek. A pedállal hajtott páncélozott háromkerekű kalitkájának szerkezete titánötvözetből és kerámia kompozitból készült, míg az ablakokat 8 mm vastag golyóálló plexiüveg helyettesíti. A kabinban extra oxigéntartalékokkal is rendelkezik a hangulatvilágítását pedig LED izzókkal oldották meg.

popemobile1

A meghajtásról egy sportos tiszteletes gondoskodik, azonban a jármű súlyánál fogva egy 1,5 kW-os (2 lóerő) elektromos motor is rásegít az izomerőre, amelyet a tetőn találhat napelemek segítenek tölteni. Vészhelyzet esetén a járgány állítólag 60km/h sebességre is képes, kérdés, hogy ebből mennyit szolgáltat az elektromotor és mennyit kell rátekerni. Mondjuk a csupán 2,3 kW-os Audio e-bringa is masszív 250Nm nyomatékot tud leadni, igaz ott motornak csak egy 21 kg-os vázat és utasát kell megmozgatnia.

papamobil-riksa-02

Árcetli: 175.000 GBP, azaz mintegy 60 millió forint. Ezért már elég jó négykerekű járgányokat lehet venni 2-nél több lóerővel és 60km/n-nál nagyobb végsebességgel. Illetve arról nem szólnak a hírek, hogy a pápa-riksa megálmodója hogyan képzelte el a „sofőr” védelmét, hiszen ebben a formában elég könnyen kilőhető a „motor” teljesítmények fele, illetve irányíthatatlanná tehető a járgány. Bízunk benne, hogy csak áprilisi tréfáról van szó. Egyébként a pápa-riksa atyja ugyanúgy a brit Yannick Read, akik tavaly májusban bemutatták a 178 dB-es bringacsengőt 1,8 millió forintnak megfelelő angol fontért, remélhetőleg azt sem gondolta komolyan.

Kapcsoldó portéka: