Pano Logic – Tenyérnyi PC

By  | 

Egyre gyakrabban hallani a virtuális számítógépekről, viszont eddig kevés gyakorlati megvalósítást láthattunk. A „cloud computing” lényege, hogy adataink, az alkalmazások, az operációs rendszer stb. nem a saját gépünkön tárolódnak, hanem az internetről elérhetőek, ha úgy tetszik, egy felhőből. A Whipsaw Inc. megalkotta a minimalista, pici és gyönyörű Pano Logic-ot, ami ki is használja ezt az új környezetet. A design-ja rendkívüli, egy kis 23 köbcentis kocka tükröződő metálfelülettel, amin csak egy „Home” gomb található.


Zero Client-nek nevezik, nem véletlenül. Sehol egy CPU vagy merevlemez, csak egy grafikus meghajtó van benne, no és a kimenetek számát is rövidre fogták: a tápkábelen, billentyűzeten, egeren, audio ezsközön és ethernet csatlakozón kívül másnak nincs is hely. A gép hasonlóan boot-ol be, mint egy XP vagy egy Vista, egy átlag felhasználó nem is nagyon érzékelne változást az asztali számítógépnél megszokotthoz képest.


A sávszélesség ugyan alapvetően befolyásolja a sebességet, de minden gépen végzett munkánk virtuális lesz, virtuálisan tárolódik egy központi helyen. Ami szerintem a legszenzációsabb, hogy nem kell foglalkoznunk vírusokkal, tűzfalakkal, szoftver-installálással vagy operációs rendszer frissítésével, hiszen ezek mind a neten vannak, nem a gépünkben. Ennél könnyebb gépcserét el se lehet képzelni (a vas megy, a felhő megmarad)! A virtuális szolgáltatásokért havi 20 $-t (~4.000 Ft) kell fizetnünk, ami nem igazán sok, tekintve, hogy semmilyen telepített szoftverrel nem lesz dolgunk. És csak 5 W-ot fogyaszt, ami egy normális PC energiaellátásának a 3 %-a!


Egyedül a wireless megoldás hiányzik belőle, és egyelőre maximum 1600×1200-as felbontást tud kezelni, a HD-ra még várni kell. Mire talán kereskedelmi forgalomba kerül, talán megoldják ezeket is (sajna egyelőre csak vállalati alkalmazásokhoz készítik).