PlayStation Vita TV: maradhat a PS4 a nappaliban

By  | 

Két éve nyáron mutatkozott be a PS Vita kézikonzol, most november 15-én pedig érkezik a PlayStation 4 az USA-ba. Aki megbánta (vagy sokkalta érte a 60 ezret), hogy két éve nem vett Vitát, most pedig alig várja már a PS4-et, azok most beújíthatnak a ma bejelentett PS Vita TV-re, ami a negyedik generációs konzollal is kompatibilis lesz.

ps-vita-tv-00

A csupán 6×10 cm méretű TV-re köthető set-top-box segítségével Vita, PSP és PS1 játékokkal nyomulhatunk nagyképernyőn, mindezek mellett pedig különböző online tartalmakat élvezhetünk (főleg Japánban), majd a PS4 érkeztével azzal is összeköthetjük. Az USA-ban nettó 100 dollár körül jön majd az alapmodell és $150 körül várható a DualShock 3 kontrollert és 8GB-os memóriakártyát is tartalmazó csomag.

ps-vita

A Vita TV a Vita hardverén alapul, de amíg a kézikonzol felbontását visszafogja a saját 960*544 pixeles megjelenítője (ami 5”-os képátló mellett persze töklétes, bár a 220 PPI-nél láttunk már sokkal jobbat, de ne felejtsük 2011-ben kiadott eszközről van szó), addig a Vita TV támogatja, mind a 720p, mind 1080i felbontást (de nem a 1080p-t).

ps-vita-tv-02

Az új PlayStation Vita TV-n vitás játékok nagy része elfut, de azért nem az összes. Elsősorban azokról a játékokról kell lemondanunk, amelyek a Vita érintővezérlésén alapulnak és DualShock-kal nem irányíthatóak. Az online videószolgáltatások közül elsősorban a Japánban elérhető szolgáltatásokat támogatja majd első körben (Hulu, Tsutaya TV, Nico Nico Douga vagy a Sony saját Video Unlimited szolgáltatása), illetve különböző alkalmazásokat is telepíthetünk (Twitter kliens, eBook olvasó stb.)

ps-vita-tv-07

Valószínűleg kevesen fogják megvenni csak ezért, de jó tudni, hogy a kis fehér doboz segítségével a PS4 hatókörét is kiterjeszthetjük a lakáson belül. Azaz, ha a PS4-et a nappaliban tartjuk, de a szülők, barátnő, lakótárs TV-t nézne, akkor a Vita TV-vel könnyedén átirányíthatjuk a kisszobában lévő TV-re és kockulhatunk ott, amíg a vendégek elmennek. Persze fordítva is elképzelhető, hogy a PS4 alapból ki van tiltva a nappaliból, de ha éppen nincs senki otthon, akkor lehet tolni egy játékot nagyképernyőn, anélkül, hogy át kellene vinni az egészet, nem mintha az olyan megerőltető lenne.

ps-vita-tv-03

Árban nagyjából az Apple TV-vel van egy szinten, de ami a játékokat illeti lenyomja. Ha Sony-nak is sikerül a Japánon kívül is elérhető online tartalomválasztékot felhúzni, akkor az Apple TV komoly vetélytársa lehet. Bár az Apple is jelentős frissítéseket tervez, amiről akár a holnap szeptember 10-i Apple eseményen ki is derülhetnek a részletek.

ps-vita-tv-05

A PS Vita TV megjelenésével egyébként a PS Vita kézikonzol is megújul PS Vita PCH-2000 modellnéven. Proci, GPU, RAM méret változatlan. A legjelentősebb és egyben vitatott módosítás is, hogy a sAMOLED kijelzőt LCD-re cserélték, ezzel az aksiidő 5 óráról 6 órára hosszabbodott. Videó: