Trükkös bringalakat kulcslyuk nélkül

By  | 


bringa-zar-0

Szándékosan nem a feltörhetetlen jelzőt használtuk, ugyanúgy ahogy ellophatatlan bringa sincs, feltörhetetlen zár sincs. A nyithatatlan jelző alatt a szép, klasszikus, roncsolás nélküli zárnyitási technikákat értjük, mint a finomnyitás, fésűzés, rezgetés. A biciklitolvajok persze a legritkább esetben képzett zárnyitók, sokkal gyakoribb az erővágó használata vagy viszik a bringát a gyorsan vállra vetve vagy Barkas raktérbe dobva és majd később eljátszanak a zárral. Ennek ellenére a Forever Lock néven futó bringalakat, zárkezet mindenképpen említést érdemel, nagyon rafkós és szokatlan zár megoldásról van szó, ami nem pont bringalakat, de mondjuk lakásajtó esetében hasznos is lehet és többféle zárnyitási technika ellen védelmet nyújthat és a Lockpicking.com szakportálon is elismerően írnak róla. Nézzük hogyan működik!

bringa-zar-03

A megoldás lényege, hogy zárt állapotban, akárhogy is nézzük, nem találunk kulcslyukat a záron, ami amúgy kulccsal nyílik, és amiből 3 darabot is mellékelnek a zárhoz. Ha a lakat végét kihúzzuk, majd elforgatjuk, akkor előbukkan egy kis nyílás, de nagyon fontos, hogy ez nem a zár, kulcslyuk, hanem egy teljesen sima, tömör falu fém üreg. Azaz itt hiába piszkálódunk, ügyeskedünk a zárszekzethez, annak lamelláihoz nem egyáltalán nem férünk hozzá, ez csak egy tárolórekesz. Ide helyezzük be a speciális kulcsot, majd eredeti állásba visszaforgatjuk, majd visszatoljuk a végződést. A kulcs ekkor teljesen eltűnik a szemünk elől a rendszer belsejében, a visszatoláskor pedig bejut a zárszerkezetbe. A kulcs ekkor a zárban, de kérdés, hogyan fordítjuk el, amikor egyáltalán nem férünk hozzá a kulcshoz. Ehhez egy második végződést kell elforgatnunk és lám a lakat kinyílik.
Videón kicsit szemléletesebb, ha a lényegre vagyunk kíváncsiak ugorjuk 2:40-hez:

Egyébként maga a zár is elég masszívnak tűnik, így lehet előbb vágják át a bringát, mint a lakatot, de akkor is azt mondjuk, hogy igazán acél biztonsági ajtókban érne legtöbbet ez az amúgy nagyon elmés zár megoldás.

Bringalopás, bringalakat, betörés, lopás:

7 hozzászólás

 1. zekezs

  2014. április 30. szerda at 17:44

  miért nem fordítja el a végén, kulcs nélkül a végét?

  jah , mert akkor kulcs nélkül is kinyílna az egés z :DDDD

 2. Herold

  2014. április 30. szerda at 23:25

  hogy fordulna el kulcs nélkül? :D
  mondjuk jah, elég poén lenne xD

 3. Dávid

  2014. május 2. péntek at 10:52

  Szerintem ez baromi jó találmány, még akkor is ha nem véd sokkal jobban, mint egy hagyományos lakat. Egy átlag bicót egy átlag tolvajtól már lazán megvéd, nyilván a sok százezres bringákat meg más módszerrel lopják…

 4. Bence

  2014. május 2. péntek at 15:10

  És mindegyik ilyen „kulcs” egyforma vagy mindhez más? Mert ha valaki vesz egy ilyet és látja h esetleg egy komolyabb bringát már lezártak ilyennek akkor azt ö a sajatjával kitudja venni ergo ellopja ugyanugy nem?

 5. Dávid

  2014. május 3. szombat at 07:24

  Akik ilyen egyedi megoldást találtak ki, azok annyira barmok csak nem lehetnek, hogy minden zárhoz egyforma kulcs tartozik :D:D

 6. wasd

  2014. május 4. vasárnap at 10:52

  Dávid: Ez semmilyen bicót nem véd meg semmilyen tolvajtól. Az átlag tolvaj fűrésszel és/vagy acélvágóval dolgozik, és magát a lakatot támadja, nem a zárral vacakol. Egy rendes csempevágó lappal nem egész tíz perc alatt át lehet vágni a legkomolyabb lakatokat is. Ha a tolvaj fizikálisan edzett, és van segítsége is, akkor ez az idő simán lemehet 5 perc alá is.

  Ez annyit jelent, hogy egy ilyen cuccal legfeljebb 5 percre hagyhatod ott a bringád teljes biztonságban.

 7. Marci

  2014. május 4. vasárnap at 20:25

  Ma már senki nem szarakodik a zárral, nem tudom, hogy miért hiszik ezt.. lazán átvágják egy perc alatt, nem tűnik túl erősnek..