Nymi: beléptetés szívdobbanással

By  | 

A jelszóként használt születési dátumunknál lényegesen biztonságosabb egy ujjlenyomat leolvasó vagy retina szkenner közreműködésével történő beléptetés (ráadásul nem is felejtjük el), de szakértők szerint egy jól megválasztott jelszónál egyáltalán nem biztonságosabbak, hiszen fizikai tulajdonságokon alapulnak, így másolhatóak. Sőt egy ujj(lenyomat) esetében az alvilág az eredeti megszerzésétől sem riad vissza, ha a szükség úgy kívánja.

Bionym_Nymi_01

Ugyanúgy, ahogy az ujjlenyomat vagy a retina, az emberek EKG képe is egyedi. A szív által generált elektromos aktivitás rengeteg tényezőtől függ (életkor, egészségi állapot, a szív fizikai mérete stb.stb.) így minden esetben teljesen egyedi, de az ujjlenyomattal ellentétben ezt nem felejtjük a poháron.

Dr. Karl Martin, a Byonim startup alapítója, 10 éve kutatja az emberek EKG képeit és hogy azokat hogyan lehetne felhasználni egy a jelenlegieknél magasabb szintű autentikáció érdekében. Dr. Martin elképzelése szerint hamarosan ezzel a módszerrel fogjuk bevinni a PIN kódot mobilunkba, így megyünk át a céges beléptető rendszeren, vagy akár az autónkba ülve annak ülése felveszi a személyes beállításainkat (ha többen is használjuk az autót a családban).

Bionym_Nymi_Promo_Video_Cap

A megoldás neve (Nymi) nem feltétlenül magyar piac kompatibilis, főleg, ha gondoltban kiegészítjük egy kósza „o” betűvel. A biztonsági megoldásnak, az autentikációnak három eleme van, ami előny és hátrány is egyben. Először is szükségünk van a hardverre egy Nymi karkötőre (ez közvetít majd a szívünk és az adott alkalmazás között, illetve kézmozdulatokkal is irányíthatunk), kell egy üzemképes és egyedi szív (ez adott), harmadrészt rendelkeznünk kell regisztrációval, jogosultsággal az adott alkalmazás használatához.

nymi_banner_bionym

Míg egy ujjlenyomat hosszútávon fix, hacsak egy balul elsült bankrablás után le nem radírozzuk, addig a szív különbözően reagál különböző szituációkra, külső hatásokra. Reggel felkelést követően vagy a tengerparton pihizve nyugodt, relaxált, egy munkahelyi konfliktust, stresszhelyzetet, dupla kávét vagy edzést követően felpörög. A feltaláló szerint ezek a szituációk nem befolyásolják az eszköz működését, azaz idegesen is be tudunk majd lépni Windowsba, de a FAQ-ban mégiscsak azt javasolják, hogy reggel felkelést követően vegyük fel és párosítsuk, illetve szívbetegség, ha kell kalibráljuk be újra.

Bionym_Nymi_3

A futurisztikus koncepciónak tűnő Nymi közelebb áll a megvalósuláshoz, mint gondolnánk: $79-ért (18e Ft) előrendelhető, a számláló szerint ezt már több, mint 1500-an megtették, a termék pedig 2014 első felében érkezik $99-os végfelhasználói áron. Dr. Martin fő törekvése jelenleg (ez eladásokon felül), hogy minél több gyártót és fejlesztőt meggyőzzön arról, hogy megoldását érdemes termékeikbe, szolgáltatásaikba integrálni.
Videó, egy nap a Nymi-vel: 

1 hozzászólás