Modern ökováros egy szibériai kráterben – Mirny

By  | 

Manapság az építészetben is igyekszik mindenki a természettel való összhangra törekedni, a legújabb ilyen jellegű projekt az AB Elise orosz építészcég nevéhez fűződik. Az Eco-City 2020 névre hallgató megavállalkozás lényege, hogy tíz év múlva egy tökéletes ökovárost hozzanak létre egy távoli szibériai kisvárosban, a Jakutszkban fekvő Mirny-ben.

mirny-gyemant-banya-orosz-sziberia_03

A település hajdanán meghatározó szovjet bányászváros volt, az ipari negyedében található a világ második legnagyobb külszíni kőfejtő krátere, több mint 1 km széles és 550 méter mély, (Google Maps-en is jól látszik) ahol többek közt gyémántot termeltek ki, csakhogy közben magát a tájat végzetesen elcsúfították. Most a beruházás keretében a meglehetősen ronda lépcsőzetes struktúrából egy élhető és modern kertvárost szeretnének létrehozni a földfelszín alatt, melyben a lépcsőkön kialakított farmok mellett teraszos lakóövezeteknek is jutna hely, a központba pedig erdőket telepítenének.

eco-city2020-15

A legambíciózusabb része a projektnek a város fölé emelendő hatalmas üvegkupola, amibe napelemeket helyeznének, és így a város nagyrészt fedezni tudná energia-szükségleteit. Nem kevésbé fontos szempont a megfelelő klíma kialakítása, hiszen ezen a szibériai vidéken az átlaghőmérséklet a februári laza -43 foktól a júliusi 18 fokig szélsőségesen ingadozik. A rehabilitációs beruházással összesen 2 millió négyzetméternyi területet lehet majd hasznosítani, és közel 100.000 ember lakóhelyét biztosítaná, de természetesen a turizmusra is nagyban építenének.

Mirny gyémántbánya (Szibéria, Oroszország)