Függőleges erdő Milánóban

By  | 

Milánóban hamarosan átadják a 2009 óta épülő Bosco Verticale épületegyüttest, ami szó szerint függőleges erdőt jelent olaszul, és ránézésre is pont úgy néz ki, mintha a természet visszahódította volna a város felhőkarcolóit (a mozikban nemrég vetített Feledés c. filmben láthattunk hasonlókat, ahhoz képest ez a burjánzó erdő semmiség).

01-Bosco-verticale

A két torony többszáz fának ad helyet, egészen pontosan 490 közepes és nagy növésűt és több mint 250 kisebb méretűt ültetnek el a beruházás keretében, továbbá 5.000 tő bokor és 11.000 évelő növény fogja majd borítani a 8.918 nm2 összterületű teraszokat, ezzel a mennyiséget tekintve egy közel egy hektáros erdőt sikerül varázsolni a város közepére, ami a zöldterületekben meglehetősen szegény, zsúfolt olasz metropolisznak különösen jól jön.

BoscoVerticale03

A D torony 18 szintes és 80 méter magas, míg a magasabb, 112 méteres E toronyban 26 szintet alakítottak ki, összesen pedig közel 400 luxusapartmannak jutott bennük hely, amiket 3.000 euró/négyzetméteres kezdőártól terveznek értékesíteni (~880.000Ft/nm2).

BoscoVerticale05

Nem véletlenül az 1,3 milliós lakosú Milánóbal épül az első ilyen jellegű épület, ugyanis Európa egyik legszennyezettebb levegőjű városáról van szó, ahol 2012. januárja óta már dugódíjat is kénytelenek voltak bevezetni a belvárosi járműforgalom korlátozására, és bár perek miatt tavaly két hónapig szünetelt az öt eurós díj beszedése, azóta közel egyharmadával csökkent a beáramló autók száma az úgynevezett C zónában, és az első félévben már 11 millió eurós hasznot hozott a milánói önkormányzatnak.

05-Bosco-verticale_efk

Az építkezés része a Porta Nouva Project-nek, ami a történelmi városnegyed teljes rekonstrukcióját magában foglalja, a Bosco Verticale megtervezésénél azonban a legtöbb időt érdekes módon mégis a fák és növények fajtáinak kiválasztása jelentette, a botanikusoknak közel két évükbe telt, amíg megtervezték a konstrukcióhoz illő és a nyári forró klímát is elviselő flórát, továbbá azt is tesztelniük kellett az egyes fafajtáknál, hogy milyen ellenállók a különböző magasságokon előforduló szélcsatornákban.

Stefano-Boeris-Urban-Vertical-Forest-7

A Bosco Verticale jövőbeni lakói a szén-dioxid-szint csökkenésén és a levegő minőségének javulásán túl rövid időn belül javulást tapasztalhatnak az életkörülményeiket illetően, hiszen a szálló port is megszűri majd a növényrengeteg, védi a lakókat a zajszennyezéstől és a káros ultraibolya-sugaraktól, hűsíti a lakásokat nyári kánikula idején és ezáltal csökkenti az energiafogyasztást, sőt idővel még egyes madárfajták is beköltözhetnek a teraszokra, így lesz némi kertvárosi feelingje az épületnek. Nagy talány egyelőre, hogy miért nem terjed ez a konstrukció, hiszen a kivitelezők szerint egy átlagos felhőkarcoló megépítésének összköltségét mindössze 5%-al dobja meg az erdősítés.

BoscoVerticale07

Minden, ami felhőkarcoló:

2 hozzászólás

 1. tejfol

  2013. május 31. péntek at 21:26

  Érdekes mutatvány lehet kivágni egy fát a sokadik emeleten :)
  Egyébként nagy ötlet.

 2. Rátkai János

  2013. június 5. szerda at 21:29

  Lesz még ott viharos szél is, amikor a fák is repülnek. Igazán jól méreteztek súlyra
  és szél ellen?