A lánctalpakon vándorló városoké a jövő?

By  | 

Már nincs messze az az idő, amikor ténylegesen létrejöhetnek az önellátó, vándorló városok a Föld különböző pontjain. Maga az elképzelés egyébként nem újkeletű, Ron Herron brit építészmérnök már a 60-as évek óta foglalkozik a sétáló város ötletével, ám öt évtizeddel később úgy tűnik, már komolyan veszik egy ilyen építmény létjogosultságát, Manuel Dominguez a madridi ETSA egyetemről legalábbis tökéletesen lemodellezett egy működőképes változatot Very Large Structure névre hallgató diplomamunkájában.

RoamingCity08

RoamingCity13

A rendkívül precízen megtervezett mobil településnél mindenre gondolt, az áramellátástól kezdve a lakóövezeteken és ipari zónákon keresztül egészen a rá tervezett reptérig, sőt szórakoztatipari létesítmények formájában a társadalmi szempontokról sem feledkezett meg.

RoamingCity07

Látványban ugyanúgy hajaz a Star Wars-ból ismerős sivatagi Jawa Sandcrawler-re, mint egy Északi-tengeri olajfúró platformra, továbbá van egy kis NASA űrrepülő-szállítós beütése is, sőt a világ legnagyobb földmunkagépe a 13.500 tonnás Bagger 288 sem áll messze tőle, mindenesetre a méreteit illetően némelyik rekorder felhőkarcoló majdhogynem eltörpül mellette:

RoamingCity06

És hogy mi értelme megépíteni egy ilyen utópisztikus várost azon túl, hogy csillagászati összegből lenne csak kivitelezhető? Dominguez elképzelése szerint a nomád település a lánctalpak segítségével olyan területekre mozgatható majd, ami erőforrásokban gazdag, beleértve az emberi erőforrást is, vagyis meg lehetne előzni az olyan városok kialakulását, mint amilyen a gazdasági válsággal és elvándorlással sújtott Detroit.

RoamingCity10

Más szóval majd a hegy megy Mohamedhez, a település és azok munkásai igazodnak a gyárakhoz, bányákhoz és mezőgazdasági területekhez, nem pedig fordítva, a kedvezőtlenebb éghajlati változások esetén pedig akár azonnal tovább is lehet állni, bár az új szomszédok nem tudni, ezt mennyire értékelik majd.

RoamingCity02

RoamingCity03

Ha nagyobb méretekben gondolkodunk, nem nehéz belátni, hogy a jövőben más bolygókon is nagyobb értelme lesz ilyen mobil állomásokkal kolonizálni a Naprendszert.

RoamingCity01

4 hozzászólás