Félhold alakú mesterséges oázis a szaúdi sivatag közepén

By  | 

Egy rendkívül szokatlan képződmény fog hamarosan kiemelkedni a sivatag homokjából a Közel-Keleten, egészen pontosan a szaúd-arábiai főváros, Rijád szomszédságában. A királynak ajándék gyanánt felhúzandó klimatizált óriáskert stílszerűen a King Abdullah International Gardens (KAIG) nevet kapja, és a Barton Willmore International csoport kivitelezésében épül meg.

kaig_03

A világ legnagyobb fedett édenkertjének, a 2,5 millió négyzetméteren megálmodott beruházást 2015. októberében kezdik el hivatalosan, és három fázisban fog elkészülni. Az alapkoncepció szerint két egymásra hajló sarlós blokkból fog állni, amiket bizonyára az arab félhold motívuma ihletett, de sokaknak az Alien-ben szereplő Derelict-űrhajó is eszébe juthat, persze némileg barátságosabb kivitelben.

kaig_05

Lesz egy külön paleontológiai részleg benne, amiben igyekeznek  devoni, valamint a földtörténeti középidő jura és kréta korszakbeli flórát reprodukálni (dinókkal nem tervezik bonyolítani a látogatói élményt), a tudományos szekcióban egy madárház készül az egzotikus madárfajok számára, továbbá egy érdekes sövénylabirintus, ami még véletlenül sem fog hasonlítani a hagyományos kerti útvesztőkhöz.

kaig_19

kaig_12

Helyet kap még a komplexumban egyebek mellett egy különleges pillangóház, az arab történelmi múltat bemutató nemzeti múzeum és számos további rekreációs helység is.

kaig_20

A világ legkiterjedtebb, hőszabályozott fedett kertjében a hangúly a fenntartható technológiákon lesz, elsősorban a sivatagban amúgy is kényes témának számító vízfogyasztást szeretnék majd modern technológiával a minimálisra csökkenteni, továbbá az áramtermelést napelemek és szélturbinák segítségével fogják biztosítani.

kaig_02

A szigorú vízgazdálkodás jegyében a már elhasznált, úgynevezett szürkevizet az édenkert egész területén teljes mértékben újrahasznosítják, a föld alá pedig hatalmas víztározókat építenek, hogy így redukálják a párolgást. A beruházás becsült költsége egyelőre nem ismert, ám mivel úgyis ajándék lesz az uralkodó számára, ez az apróság nem feltétlenül fogja megakasztani projektet.

kaig_11

kaig_04

kaig_10

kaig_08

kaig_18

kaig_15