Lifebook X2 – négybe hajtható origami netbook

By  | 

Laptop, netbook, okostelefon, pda vagy tablet? Hordozhatóság vs teljesítmény vs képernyőméret vs használhatóság, melyiket válasszuk? Az egyedi igények és felhasználási célok ismeretében mindenkinek saját magának kell a döntés meghoznia vagy minden kategóriából egyet-egyet beszereznie.

Egyelőre csak koncepció szinten, de újabb kategória a láthatáron, hogy még inkább megnehezítse a választást. A kínai Park Hyun Jin egy harmonikaszerűen négybe hajtható netbook-pda hibrided álmodott a Fujitsu számára. Az kreálmány kétségtelenül újszerű és megosztó is egyben.

A Lifebook X2 nyugalmi állapotban nem nagyobb, mint egy vaskosabb okostelefon, mely első nyitáskor egy Nokia Communicator-szerű dologgá alakul. A nagy trükk ezután következik: az eszközön még egyet hajthatunk, nyithatunk, kiteríthetjük így hamarosan netbookba transzformálódik.

A dolognak egyetlen szépséghibája van, mely sokakat taszíthat: a képernyő közepén végigfutó csík, mely kísértetiesen emlékeztethet egy tipikus notebook kijelző betegségre, melyre senki sem gondol  szívvel.

Nem teljesen halott ötlet, érdekes koncepció, szép renderek, de valószínűleg még dolgozni az ügyön, hogy a piac elfogadja.

8 hozzászólás

 1. Joci

  2011. április 15. péntek at 13:05

  Hol lehet ilyet venni, rendelni??

  • ford

   2011. április 15. péntek at 14:42

   a jövőben

 2. tommy

  2011. április 15. péntek at 14:20

  @Joci: a koncepció szó 3x szerepel a szövegben, szóval szerintem még ne keresd a boltokban egyelőre, még okosítják

 3. Firsh

  2011. április 15. péntek at 15:29

  Valami logikai baki van a renderekkel. M betü formaban lehet összehajtogatni miben sorban ugy jönnek a panelek hogy 2 kijelzö, billzet, touchpad. Nost ebböl se hogy se hajtasz ki egy olyan kombót hogy fél kijelzö és billentyüzet. A felsö képen csak egy lap van kihajtva és az egyböl egy kieljző. Csak ugy latom megvalosithatonak ha a nokia style kijelzö alakul at a notebook touck paneljévé, a billentyüzet kijelzö alapu és megfordul, és a maradek 2 a kijel zö maga. De ilyen alapon az egész egy 4rétbe hajtható kijelző. Abban több fantáziát látok mert igy ez nem jo. Masik lehetöseg hogy elsö kihajtasnal egy kepernyö alapu touch billentyüzet, és a rendes kihajtasnal ez a billzet lesz a kijelzö also fele. igy a maradék 2 pedig a hagyomanyos billzet és touch.

 4. Zserigta

  2011. április 15. péntek at 16:47

  Firsh
  Nézd meg jobban a képet. Tökéletes a 3D tervezés és renderelés.
  Az 1. képen jól látható, hogy a billentyűzet rész az a kijelző alsó része.
  Mivel a többi képen, főként az utolsón jól látszik, hogy pl az F gombok (F1, F2..) és a többi között pl van egy kis elválasztó rés.
  Nos ez a felső képen nem szerepel, ott teljesen egyben van az egész, mert az a kijelző alsó része.

  Egyébként a post-al kapcsolatban.
  Eszméletlen jól néz ki ez a kütyü. :)
  Érdekelne hogy kinyitva teljes képrenyőre, a 2 panel találkozásánál hogy néz ki a kép? Mert az itteni képen ott van egy világosabb csík, ami azért zavaró lehet.

 5. eyewitness

  2011. április 16. szombat at 08:19

  Nagyon elegáns teccős ötlet, de engem is megrémiszt hogy a kiejlző elvan vágva…
  Egyébként meg:
  Minek rá egyáltalán touchpad?
  És ha már van virtuális billentyűzet akkor minek rá egy igazi?
  Mért nem egy 4be hajtható tablet? :)

 6. M

  2011. április 16. szombat at 23:14

  Jopofa otlet, de ertelme nem sok van! Egy okostelefonban v pdaban az a jo h kicsi es jol hordozhato, nem az h a hasznalhato felulete kicsi… Cipelsz egy egesz laptopot es kinyithatod ugy mintha egy feleakkora cucc lenne, huuu…

 7. kbalazs

  2011. április 19. kedd at 14:17

  Nem kínai, koreai a tervező.

  Ez szerepel a kínai nyelvű hírekben és Park Hyun Jin honlapján is:
  http://roll.sohu.com/20110418/n306000263.shtml
  http://c9design.co/?page_id=2