Lenovo IdeaCentre Q180 – multimédiás mini PC

By  | 

Egyre jobban zsugorodnak az asztali PC-k, a Mac mini után szabadon mások is próbálkoznak az összepréseléssel, így tett a Lenovo is, legújabb kisgépe az IdeaCentre Q180 mindössze 155 x 192 x 22 mm-es, és szerénytelenül máris a legkisebb desktopként hirdetik.

Kategóriájában inkább HTPC (home theater PC), a hangsúly tehát a multimédiás vonalon van, átlagos irodai munkára és otthoni használatra teljesen ideális. Egy kétmagos Intel Atom D2500-as processzor dolgozik benne 4 gigás memória mellett, viszont választhatunk, hogy egy kisebb, de gyorsabb 128 Gb-os SSD-t vagy inkább egy nagyobb 750 gigás hagyományos merevlemezt rakatunk bele.

A megfelelő hangélményről a 7.1-es hangkártya gondoskodik, AMD Radeon HD 6450A grafikus meghajtója a HD-videókat gond nélkül viszi, optikai meghajtóban azonban a jelenlegi trendeket követi, vagyis úgy ahogy van, kihagyták belőle, opcionálisan persze kérhető hozzá Blu-Ray meghajtó 3D-támogatással, ekkor a gépháza kicsit meghízik, hiszen a foglalatában egyszerűen hozzácsapható.

A sok kimenet közül a HDMI, VGA, USB 2.0 és 3.0-s csatlakozókat érdemes megemlíteni, netet a Gigabit Ethernet portján kap, vagy wifin csatlakozhat. Az extraként vásárolható távirányító még a legérdekesebb, az ugyanis egyben egy egér és egy billentyűzet funkcióit is egyesíti magában, így vezeték nélkül pötyöghetünk be mindent akár egy messzibb kanapéból, más kérdés hogy mennyire lesz komfortos a gépelés egy hüvelykujjal.

Nincs megszabva az sem, hogy feltétlenül az íróasztalra helyezzük a desktopot, VESA-kompatibilis háza ugyanis megfelelő konzolokkal falra illeszthető vízszintesen vagy függőlegesen. Az IdeaCentre Q180 az USA-ban már megvásárolható 349 dollárért (~80.000 Ft), a kényelmesebbekknek a Lenovo Multimedia Remote-ért pedig plusz 79 dollárt kell kicsengetni (~18.000 Ft).

5 hozzászólás

 1. asd

  2011. december 1. csütörtök at 21:27

  A billentyűzetes távirányítóról egy kis szösszenet:

  PS3-ra is van egy ilyesmi billentyűzet, tehát hogy hüvelykujjal kell gépelni rajta (http://href.hu/x/gl7v), és nem olyan rossz.
  Persze a hagyományos billt nem helyettesíti, egy bluetooth-os bill akkor már sokkal jobb és azt is lehet az ágyból nyomkodni.

 2. Vincent Vega

  2011. december 1. csütörtök at 22:37

  A tetején mi a fene van? Switch? :) Amúgy meg úgy néz ki mint egy Iphone 4(S). Dugnám.

 3. Vincent Vega

  2011. december 1. csütörtök at 23:03

  Közben rájöttem hogy nem switch az, mert nincsenek meg az rj45 kis pöckeihez a bevágások, szóval sima szellőző. Hülyén is nézne ki hogy állnak ki belőle az utp-k :)

 4. zs

  2011. december 4. vasárnap at 11:49

  “a Mac mini után szabadon”
  Hihetetlen… Mintha az a rusnya fémdoboz lett volna az első…

 5. Llew

  2011. december 5. hétfő at 23:05

  Kéne. Ennyi pénzért főleg.