Fapados űrturizmus – Léggömbbel a világűrbe

By  | 

A Virgin Galactic által beindított űrturizmus újabb lendületet kaphat az olcsóbb vetélytársak színre lépésével, a spanyol Zero2Infinity cég ugyanis sikeres teszteket hajtott végre a legújabb fejlesztésükkel. A Bloon Balloon névre hallgató ballon nem igazán követi a trendeket, semmi repülőgép és rakétameghajtás, hélium szolgáltatja a felhajtóerőt.

Értelemszerűen kissé zajmentesebb és környezetbarátabb, mint a sok légkörbe égetett kerozin, és még kilövőállomás sem kell hozzá, egy felfújt kupolából engedik ki a ballont, aztán leeresztik, és felhúzzák máshol. A 128 méteres ballon alatt csüngő kis utazókabinban egyszerre 4 utas fér el, továbbá két pilóta, akik elnavigálnak majd a légkörben.

Egészen 36 km-es magasságig emelkedhet a héliumgömb a sztratoszférában, ahol már elég jól látszik az űr sötétsége és a bolygó görbülete, landoláskor pedig lassan kezdik kiereszteni a héliumot, egy ernyővel és 8 felfújható labdával pedig a földre érkezést tompítják majd.

A kiruccanások akár 4-5 óráig is eltarthatnak, nem úgy, mint a Virgin Galactic Spaceship-járatainál, ahol pár percig élvezhető csak az élmény, persze 100 km-es magasságban, 200.000 dollárért. A Zero2Infinity járatain „mindössze” 156.000 dollárba (~30 millió Ft) kerül egy menet, így a többórás bámészkodás valószínűleg vonzóbb alternatívát jelenthet a gazdagoknak. A cég mindenesetre már 410 foglalást rögzített az első induló járatokra, valamikor 2012-ben. A profithajhászáson kívül azért a tudomány számára is rendelkezésre bocsátanának pár darabot a ballonokból, elsősorban az éghajlat vizsgálatához és meteorológiai előrejelzésekhez.

Kapcsolódó cuccok:

7 hozzászólás

 1. Freddy

  2011. augusztus 29. hétfő at 05:02

  Hőlégballon és hélium ballon egy mondatok belül. Bravúros.

 2. TrueY

  2011. augusztus 29. hétfő at 09:13

  Ezzel szívesebben mennék fel, mint egy rakettával. :) Mondjuk a súlytalanság érzését kicsit hiányolnám. A felvitt embereket itt is beavatják, mint a hőlégballonosoknál, vagy az ott adományozott néz ide is érvényes lesz? :)

 3. Pingback: Fapados űrturizmus – Léggömbbel a világűrbe | szimpatikus.hu trackback proxy

 4. Dewsy

  2011. augusztus 29. hétfő at 20:40

  Elírás van a cikkben, ez nem HŐlégballon, mivel nem a forró levegő könnyebb felhajtóereje hajtja… Működési elvét tekintve ez inkább egy léghajó, még ha fura is

 5. vizzitor

  2011. augusztus 30. kedd at 21:15

  jogos, hőlégballon javítva

 6. aranicsont

  2011. szeptember 3. szombat at 15:13

  ez egy nagy lufi otthon is megtudod csin ^^

 7. Pingback: Különleges hőlégballonnal szállítanának turistákat az űrbe | TradeCommands