Laptoppal a laptoptolvajok ellen – GadgetTrak

By  | 

Az egyik legkellemetlenebb dolog, ami történhet, ha ellopják a laptopunkat. A százezres érték csak egy dolog, de ott van még rengeteg munka, utazás fotók egyetlen példányban (menteni, menteni!) vagy a személyes adatok, homevideók stb. (titkosítani, levédeni).

Akár egy kávézóban nyúlják le, akár a kocsit vagy lakást feltörve, esélye, hogy megkerül gyakorlatilag egyenlő a nullával. Hacsak nem az autóval együtt nyúlták le vagy nem volt valami brutális rablás a rendőrség ingerküszöbét valószínűleg nem éri el.

Persze több megoldás is létezik. Botcsinálta tolvajok ellen védhetjük fizikailag különböző zárakkal, aztán tehetünk bele apró GPS-szes kütyüket, de általában mindig a feltűnés mentes (néma riasztás, rejtett gyújtásmegszakítás stb.), extra kütyüt nem igénylő rejtett megoldások a legszerencsésebbek. Erre jó példa a GadgetTrak nevű szoftver és hozzá tartozó $25-os éves díjért igénybe vehető szolgáltatás, mely a marketing matériák szerint 95%-os felderítési hatékonysággal működik. Ha csak a fele igaz, már akkor remek cucc.


Hogyan működik? Extra hardvert nem igényel az integrált webkamerára és Wi-Fi vevőre támaszkodik, melyet távoli hozzáféréssel webes felületről vagy akár mobiltelefonról is aktiválhatunk. Illetve akár előre is beélesíthető. A tolvaj meglovasítja a notebookot. Azonnal eladja a Blaha aluljáróban. Új tulaj hazaviszi felnyitja. Azonnal egy screenshot az arcáról, majd Wi-Fi pozicionálással helymeghatározás. Az élve vagy halva körözési fotó felmegy a privát Flickr accountunkra, meg geotaggelve googlemaps-en az aktuális pozícióval. A laptopon semi furcsa nem történik, nem kér jelszót, nem jön fel popup, indul a windows mintha mi sem történt volna. Ha akarjuk a riasztó emailre rá CC-zi ukrán féltestvéreinket is, így együtt benézhetünk a csávóhoz vacsorára.
A GPS-t helyettesítő Wi-Fi pozicionálás és nagyjából minden nagyvárosban fullos Wi-Fi lefedettség persze csak a tengerentúlon valóság.

A GadgetTrak PC-n kívül Mac-re, sőt mobilokra (BlackBerry, WinMo és iPhone) is elérhető. Nem rossz ötlet, de valószínűleg csak addig képes 95%-os felderítési mutatókat hozni, amíg el nem terjed, amíg csak kevesen rendelkeznek vele. Ahogy elterjed, az interneten felbukkannak a laptolvaj fotók a gonosz oldal is képzettebb lesz és majd fal felé fordítva Wi-Fi-t kikapcsolva bootolja fel, majd az első dolga lesz, egy Format C: mielőtt megpróbálni túladni rajta. De amíg a meglepetés erejével tud hatni, addig hasznos kis cucc.