Kémbálna figyelhet Afganisztán felett

By  | 

Látványosnak ígérkezik az USA haderejének legújabb fejlesztése: a kísérleti Lockheed Martin P-791-es modelljéhez hasonlóan egy hibrid léghajót építenének, vagyis a hagyományos modellekkel ellentétben nem 100%-ban gázcellák segítségével valósítanák meg a felhajtó erőt, hanem csak 80%-os súllyal, a többi 20%-t a kiegészítő aerodinamikai hajtóművek segítségével teremtik elő.

Az ember nélkül működő kémrepülő 6 km-es magasságban cirkálna a levegőben (akár 3 hétig folyamatosan), de opcionálisan akár ember is utazhat a fedélzetén. Radarral és érzékelő szenzorokkal szerelik majd fel, a súlyát is igyekeznek közel egy tonnára mérsékelni. Az új típusnak a Long Endurance Multi-intelligence Vehicle (LEMV) nevet adták, a 76 méter hosszú monstrumot legelőször 2011-ben az afganisztáni harcmezők felett vetnék be élesben (érdekes módon a háború 10-dik évfordulóján). A látvány mindenesetre az Aeon Flux, illetve a Sky kapitány és a holnap világa című fimeket juttatja az eszembe.

Durva videó a kifutón légpárnákon sikló valószínűtlen járműszörny levegőbe emelkedéséről némi amerikaiasan túldramatizált akciófilmzene rásegítéssel. Mindez a tovább után.


27 hozzászólás