Köríves rúgásos billentyűzetkombinációk feketeöves aktakukacoknak

By  | 

Az irodai környezet ergonomikusabbá és izgalmasabbá tételére már elég sok próbálkozást láttunk. A mókuskerék a bátrabb kísérletek közé tartozik, míg sokan megállnak az állítható magasságú irodaasztalnál.

Workout-computer-01

Ines Kaag és Desiree Heiss designerek kicsit továbbgondolták ezt a vonalat, ám ők nem az asztal magasságán, hanem a környezeten változtatnának radikálisan, szerintük a billentyűzetet kellene kidobni a gép mellől úgy, ahogy van. A klaviatúrát darabjaira szedték szét, a betűket, karaktereket és funkcióbillentyűket pedig mind szétszórták a számítógép körül boxzsákok és püfölőlabdák formájában, vagyis a QWERTY-billntyűzetkiosztást és az ínhüvelygyulladást garantáltan el lehet felejteni.

Workout-computer-03

A Workout Computer koncepciója egyértelműen arra irányul, hogy a gépeléshez minden egyes karakterleütéshez egy-egy jól irányzott ütést vagy rúgást kelljen mérni a megfelelő boxzsákra, amik ráadásul elég változatos méretekben és formákban veszik körül a feketeöves Excel-harcos kollégát, egyes betűk a plafonról lógnak le, mások a padlóról ágaskodnak felfelé, megint mások pedig az asztalon sorakoznak. Az irodai munka, az ez esetbenb szó szerint billentyűzetpüfölés a folyamatos kickboxolásnak köszönhetően hatványozott fizikai aktivitással és egészséges testmozgással párosulhat, a gépeléssel egybekötött kalóriaégetéssel pedig lényegében elmosódhat a határ az iroda és konditerem között. Lőttek a béna tartásnak és a puhány gerincnek.

A készítők egyenesen az álomirodaként aposztrofálják a püfölős klaviatúrát, ám a dolgozók fittségének javításával párhuzamosan a céges produktivitás és hatékonyság erősen leromolhat: kezdjük ott, hogy a munkaállomás a sok elszórt karakter miatt meglehetősen kaotikus lenne, a dolgozók nem győznék memorizálni az Enter, Space és Esc-billentyűk megváltozott helyét, a gépelés sebessége radikálisan lelassulna és ezzel összefüggésben a céges levelezés is erősen megritkulna, és akkor a billentyűkombinációk (Alt+Tab, Ctrl+C stb.) lenyomásának problematikájáról még nem is beszéltünk, bár Van Damme egy spárgával vagy Chuck Norris egy köríves rúgással ezt is könnyedén megoldják.

Workout-computer-05

A Workout Computer kompozícóját egyelőre az Istanbul Design Biennial 2014 kállításon tették közszemlére, de nem lennének meglepve, ha több ilyen kreáció is napvilágot látna a közeljövőben a számítógépes munka megreformálására, lehetséges, hogy valaki jelenleg is épp azon dolgozik, hogy az egérkurzor mozgatását valamilyen módon táncolással váltsa ki.

Workout-computer-02