Anti-paparazzi rendszer Roman Abramovich 200 milliárdos gigayachtján

By  | 

Roman Abramovich orosz oligarcha, milliárdos pont egy évvel ezelőtt rendelte be legújabb játékszerét a hamburgi Blohm & Voss-tól. Az Eclipse névre hallgató gigayacht 167 méteres hosszával a legnagyobb magányacht címére tör ezzel letaszítva a trónról a jelenlegi közel-keleti csúcstartókat.

A hajó nyárra készült volna el, de Abramovich a válság ellenére sorba rendeli bele az extrákat, így a határidő csúszik, az ára pedig megduplázódott. Jelenleg olyan 1,2 milliárd dollárnál tart (220 milliárd Ft).

A legtöbb extra a kiskirály biztonságát szolgálja és itt nem légzsákok jelentik a védelmet hanem a speciális radarral szerelt rakétáelhárító-rendszer, két helikopterleszálló, B7-es páncélüveg, menekülés esetére egy többszemélyes 50 méterig merülni képes tengerealattjáró, öt titkos kijárat (meg amiket még nem árultak el mert annyira titkos) és 20 menetre kész jetski. Ha a szomáliai kalózok mégis veszik a bátorságot, hogy megkörnyékezzék a monstrumot, akkor még a 60 fős valószínűleg állig felfegyverkezett legénységgel is számolniuk kell.

A milliárdos nem csak a kalózoktól és a terrorizmustól tart, hanem a fényképezőktől is legalább ennyire. Nem szeret legújabb barátnőivel a címlapon szerepelni, így egy lézeres anti-paparazzi rendszert is beikszelt a megrendelőlapon. A lézernyalábok folyamatosan pásztázzák a környéket és több száz méteres távolságból detektálják a CCD érzékelőket (persze van CMOS is meg az analóg fotográfia sem teljesen halott még) és egy jól irányzott giga reflektorvillanással kínálja meg az áldozatot. Jó esetben csak a kép nem sikerül, rosszabb esetben elvileg a CCD is sérülhet, bár erre nem tudom mekkora az esély.

A 7 csillagos hajóról természetesen a kényelem és luxus sem hiányozhat. Kinti-benti medencék, 9 emelet, bárok, mozi, könyvtár, étterem, disco, 8 lakosztály, a tulajdonosé közel 500m2 teraszokkal, zöld kerttel. Az úsző erőd 25 csomóval (45km/h) képes szelni a hullámokat.


Ez meg a régi 2003-as 115 méteres Pelorous. Ezzel majd csak bevásárolni jár, ha megérkezik az Eclipse.

A yacht egyébként múlt héten hagyta el a hamburgi kikötőt 150 fős
mérnök és tengerészsereggel a fedélzetén, hogy átadás előtt még
teszteljék és elvégezzék az utolsó simításokat. Abramovich majd
csak karácsonyi ajándékként december 20 körül veheti át a monstrumot. A 2010-es dél-afrikai foci VB-re már ezzel szeretne érkezni, legalábbis ha továbbjutnak az oroszok.